Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu ES Thanglura Darlong, noul ambasador extraordinar și plenipotențiar al Indiei, cu reședința în România, acreditat în țara noastră, în Republica Moldova și Albania. La întrevedere au participat, de asemenea, Chitra Suresh, secretar I în cadrul Ambasadei, cu atribuții în domeniul colaborării economice și schimburilor comerciale, iar din partea CCIB, George Vodislav, director general. În timpul întâlnirii s-a urmărit identificarea unor domenii de interes pentru ambele comunităţi de afaceri şi conturarea unor proiecte vizând impulsionarea comerţului bilateral şi stimularea cooperării româno-indiene.
În deschidere, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre activitatea CCIB, organizaţie reprezentativă pentru mediul de afaceri al capitalei, cu recunoaştere internaţională, precum şi despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene. În acest context, președintele CCIB a punctat interesul pentru semnarea unui acord de colaborare cu Confederația Indiană a Industriei (CII) și pentru deschiderea, în această țară, a unui birou de reprezentare, dublat de o expoziție permanentă, după un model testat cu succes pe alte piețe-țintă.
În opinia preşedintelui CCIB, organizarea „Săptămânii produselor indiene în România”, eveniment urmat de o nouă ediţie a „Zilei oportunităţilor de afaceri” dedicată acestei țări, constituie mijloace excelente pentru o mai bună cunoaștere a celor două comunități şi pentru identificarea unor domenii-cheie, în afara celor tradiționale, în care pot fi dezvoltate proiecte care să contribuie la dezvoltarea schimburilor bilaterale. În context, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a apreciat că sectorul industrial, îndeosebi în metalurgie, industria chimică și în sectorul materialului rulant pentru căi ferate oferă oportunități semnificative, a căror valorificare poate imprima predictibilitate și consistență schimburilor comerciale bilaterale.
ES Thanglura Darlong a apreciat propunerile președintelui CCIB, exprimându-și disponibilitatea de a continua bunele relații avute de CCIB cu Ambasada Indiei. Considerând că nivelul actual al schimburilor comerciale este sub nivelul potențialului celor două țări, ambasadorul Indiei la București a subliniat că semnarea acordului de colaborare între CCIB și CII poate constitui un pas însemnat în dezvoltarea relațiilor de cooperare bilaterale. De asemenea, înaltul diplomat indian a punctat că programul guvernului indian este favorabil dezvoltării mediului de afaceri autohton și participării acestuia la internaționalizarea afacerilor, România fiind o zonă de interes pentru companiile indiene. În ceea ce privește domeniile de colaborare, în completarea celor menționate de președintele CCIB, a amintit: industria textila, sectorul aeronautic, industria de medicamente și medicina tradițională.
În perioada următoare, pentru punerea în practică a proiectelor discutate, echipa CCIB va colabora cu Ambasada Indiei în România, primul proiect pe agenda comună fiind organizarea unui eveniment dedicat promovării relațiilor comerciale și economice româno – indiene, ce va avea loc luni, 19 martie a.c., cu ocazia vizitei în România a unei delegații a Consiliului de promovare a exporturilor din Industria Confecțiilor Textile din India.
India, după volumul schimburilor comerciale bilaterale, este al patrulea partener al ţării noastre din Asia (după R. P. Chineză, Coreea de Sud şi Japonia). În anul 2017, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 642 mil. USD (+26,9% faţă de perioada similară a anului trecut), din care exportul a fost de 306 mil. USD (+30,1%, comparativ cu anul 2016 și cea mai înaltă valoare din ultimii 9 ani) şi importul de 336 mil. USD (+24,2%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut).
Biroul de Presă al CCI