Romfilatelia, în semn de prețuire și respect pentru unii dintre cei mai îndrăgiți actori români, pentru carierele lor remarcabile și pentru contribuția la crearea Bucureștiului artistic, va prezenta noua emisiune de mărci poștale Stele ale scenei și ecranului, miercuri, 20 decembrie 2017, la Palatul Suțu, Muzeul Municipiului București.

Timbrele, fiecare cu valoarea nominală de 8 lei, ilustrează portretele actorilor Maia Morgenstern, Oana Pellea, Luminiţa Gheorghiu, George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele și Marcel Iureș, personalităţi ale scenei și ecranului românesc. Noua emisiune este disponibilă începând cu data de 20 decembrie 2017 în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

www.romfilatelia.ro

www.romfilatelia.ro

Comunicat de presă

STELE ALE SCENEI ȘI ECRANULUI

Bucureştiul artistic

 

Romfilatelia, în semn de prețuire și respect pentru unii dintre cei mai îndrăgiți actori români, pentru carierele lor remarcabile și pentru contribuția la crearea Bucureștiului artistic, va prezenta noua emisiune de mărci poștale Stele ale scenei și ecranului, miercuri, 20 decembrie 2017, la Palatul Suțu, Muzeul Municipiului București.

Timbrele, fiecare cu valoarea nominală de 8 lei, ilustrează portretele actorilor Maia Morgenstern, Oana Pellea, Luminiţa Gheorghiu, George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele și Marcel Iureș, personalităţi ale scenei și ecranului românesc. Noua emisiune este disponibilă începând cu data de 20 decembrie 2017 în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

 

Cunoscuta și îndrăgita actriţă Maia Morgenstern s-a născut în prima zi a lunii mai, în anul 1962. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică, în 1985, la clasa profesorului Dem Rădulescu, a jucat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.

Talentul și munca neîncetată i-au fost răsplătite cu numeroase premii și distincţii, dintre care amintim: Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Emma (Londra), pentru rolul Maria din Patimile lui Hristos, Ursul de Argint la Festivalul Filmului de la Berlin și Premiul Felix al Academiei Europene de Film, pentru rolul Nela din filmul Balanţa, Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă, pentru rolul Medeea, din Trilogia antică, și Lola Blau din Astă seară: Lola Blau, Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler, în Franţa, Ordinul Regal „Nihil Sine Deo”. Parlamentul European de la Strasbourg o desemnează în anul 2003 Actriţa și Femeia anului. În 2017 primește titlul de Doctor Honoris Causa Artis din partea Universităţii de Vest din Timișoara.

 

Născută la 29 ianuarie 1962, în București, Oana Pellea a studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, promoţia 1984, la clasa Sandei Manu. În perioada 1984-1987 a fost actriţă la Teatrul din Piatra Neamţ, iar din 1987 până în 1999 a jucat la Teatrul Bulandra.

Academia Română i-a acordat actriţei premiul Aristizza Romanescu pentru cariera teatrală și cinematografică. Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, i-a conferit Oanei Pellea decoraţia Crucea Casei Regale a României, la 25 octombrie 2012. Uniunea Teatrală din România (UNITER) i-a decernat de două ori Premiul pentru Cea mai bună actriţă, iar Fundaţia Culturală Română i-a acordat Premiul pentru Cariera Internaţională Remarcabilă. De asemenea, a primit numeroase premii internaţionale pentru rolul principal din Stare de fapt, regia Stere Gulea, inclusiv premiile pentru Cea mai bună Actriţă la Festivalul de Film de la Geneva, la Festivalul Filmului Politic de la San Marino și la Festivalul Internaţional de Film „Vulturul de Aur” din Batumi, Georgia.

 

Una dintre cele mai apreciate și premiate actriţe din România, Luminiţa Gheorghiu, s-a născut la 1 septembrie 1949 și a absolvit în 1972 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. Debutează în timpul facultăţii pe scena Studioului Casandra, iar în perioada 1972-1975 joacă la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani și Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Din 1975 până în 2003 este actriţă a Teatrului Bulandra din București.

Filmografia sa, cu peste 35 de roluri, i-a adus numeroase premii: Premiul de Excelenţă (Festivalul Internaţional de Film de la Iași, 2009, Festivalul TIFF, 2013), Premiul Municipiului București pentru Cea mai bună actriţă în stagiunea teatrală 2008-2009, Premiul de Onoare pentru merite extraordinare aduse Cinematografiei Românești (GE-FO-RUM&Filmmuseum München, 2013), Premiul pentru Cea mai bună actriţă și Premiul Academic în cadrul Galei UCIN 2013, pentru rolul din Poziţia Copilului și Sunt o babă comunistă! Luminiţa Gheorghiu a primit și o nominalizare în cadrul European Film Awards 2013, pentru rolul din Poziţia Copilului, film care a fost premiat cu Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

 

George Mihăiţă, născut la 23 septembrie 1948, este un actor emblematic al scenei românești, care s-a remarcat în teatru și film prin talent, expresivitate facială, dar și prin vocea distinctivă. Din 2002 este directorul Teatrului de Comedie. A studiat Arta Actorului la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București și a absolvit în anul 1971.

Talentul și pasiunea puse în slujba scenei i-au adus numeroase premii, precum: Cel mai bun actor 2010 (Gala UNITER pentru rolul Ametistov din piesa Casa Zoikăi), Cel mai bun actor 2007 (Festivalul Naţional de Comedie, Galaţi și Festivalul JoakimInterFest, Kragujevac, Serbia, pentru rolul Primarul din spectacolul Revizorul). Ca fondator și președinte al Clubului UNESCO Adolescenții, s-a implicat în acest domeniu și a înființat Festivalul de Teatru pentru Liceeni Jos Pălăria. În 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc”.

Născut la data de 1 august 1952, la Târgu-Jiu, absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică în 1975, clasa Octavian Cotescu, Horaţiu Mălăele este un reputat actor, regizor, caricaturist și scriitor român, cu o activitate deosebită în teatru și film, unde a interpretat numeroase roluri.

De-a lungul carierei, Horaţiu Mălăele a obţinut numeroase distincţii: Premiul Asociaţiei Umoriștilor Români pentru interpretare (1993), pentru Puricele, Premiul pentru regie la Festivalul comediei românești (1994) și Premiul special al juriului la Festivalul de Teatru Contemporan (Brașov, 1996), Premiul pentru Cel mai bun spectacol la Festivalul Naţional de Comedie, pentru spectacolul Bani din cer (Galaţi, 2001). La Festivalul Comediei Românești „festCO 2010”, ediţia a VIII-a, Horaţiu Mălăele a primit Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul Profesorul din spectacolul Lecţia, de Eugčne Ionesco și, pentru același spectacol, Premiul pentru cea mai bună regie. Palmaresul actorului include două Premii UNITER: Cel mai Bun Actor în 1992, pentru rolul Lelio din piesa Mincinosul, interpretat pe scena Teatrului Odeon și Cel mai Bun Actor în 1998, pentru rolul K. Müller din piesa Unde-i revolverul?, în montarea Teatrului Nottara. În 2012, actorului i-a fost conferit Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film „Comedy Cluj”. În același an, îndrăgitul actor a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din București. În 2002, a lansat cartea Horațiu despre Mălăele, care cuprinde texte, fotografii, reproduceri de grafică despre viaţa și activitatea teatrală sau plastică a artistului. De asemenea, este autorul volumelor O poveste cu Horaţiu și Rătăciri. În ceea ce privește activitatea sa de caricaturist și grafician, Horaţiu Mălăele a avut zeci de expoziţii naţionale și internaţionale și a publicat mii de caricaturi și desene. A expus la München, Paris, Veneţia, San Francisco, Montevideo etc.

Marcel Iureș, născut la data de 2 august 1951, a absolvit în 1978 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București și s-a remarcat prin talent și prezență scenică. În perioada 1978-1980 a jucat la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, urmând ca după 1980 să joace pe scena teatrelor Bulandra și Odeon din București.

De-a lungul carierei a fost răsplătit cu numeroase premii: Premiul pentru Cel mai bun actor în rolul titular (Galele Premiilor UNITER 1999 și 2002), Premiul pentru Excelență (Gala Premiilor UNITER 2004), Trofeul pentru Cea mai importantă personalitate a teatrului românesc (oferit de Fundația pentru Teatru și Film Tofan, în 2001), Marele Premiu Flacăra (în cadrul unei Gale organizate la Teatrul Național București, noiembrie 2008). În 1995, Marcel Iureș pune bazele Fundației Cultural Artistice Teatrul ACT, prima instituţie cultural-artistică independentă din Romania, cu sală proprie, multifuncţională, destinată spectacolelor de teatru, muzică, film, dans și expoziţii. Sala a fost inaugurată în luna septembrie 1998. În 2012, la ceremonia decernării trofeelor Oscar românesc pentru excelență, Marcel Iureș s-a numărat printre personalitățile cu rezultate deosebite în diverse domenii de activitate cărora le-a fost decernată o astfel de distincţie – o statuetă de metal suflată cu aur, replică modificată a celebrului Oscar american.

Emisiunea de mărci poștale este completată de un plic „prima zi”, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 36 de timbre, minicoala de 4 timbre cu manșetă ilustrată și bloc de 6 timbre.

Romfilatelia mulțumește tuturor actorilor pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale și le transmite întreaga admiraţie și recunoștinţă pentru tot ceea ce au realizat în teatru și cinematografie, precum și pentru promovarea valorilor culturale ale României peste hotare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here