Beneficiile extrasalariale au o pondere importantă în creșterea gradului de satisfacție al salariaților, iar companiile sunt tot mai conștiente de acest aspect, dar cu toate acestea doar 28% din totalul participanților la un studiu realizat de eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România, se declară mulțumiți și foarte mulțumiți de ce le oferă firma la care lucrează.
Cele mai populare cinci beneficii oferite în acest moment de către angajatori, potrivit studiului eJobs, sunt abonamentele medicale la clinici private (56%), programul flexibil de lucru (53%), cursurile de dezvoltare personală (43%), tichete valorice sau reduceri la parteneri agreați (33%) și facilități sportive și de recreere (31%). Pentru angajați însă, topul beneficiilor considerate ca fiind foarte importante este puțin diferit: 82% dintre respondenți consideră obligatoriu ca angajatorul să le ofere cursuri de dezvoltare profesională, 78% abonamente medicale la clinici private, 62% cred că programul flexibil este esențial, 50% se așteaptă să beneficieze și de facilități sportive și de recreere, iar pentru 44% obligatorii sunt și cursurile de dezvoltare personală.
“În ultimii ani, pachetul de beneficii a câștigat foarte multă importanță și în România. Dincolo de salariu, cei din generația tânără sunt curioși să afle care sunt beneficiile oferite de potențialul angajator încă de la primul interviu de recrutare, acestea având o contribuție destul de mare la alegerea viitorului loc de muncă. De aceea, pentru a rămâne competitive pe piața muncii, companiile trebuie să țină cont de profilul și de așteptările tinerilor și să caute să le ofere un pachet de beneficii extrasalariale cât mai diversificat. Pe lângă tichete de masă, abonamente la clinici private, în ultima perioadă au prins tot mai mult teren beneficiile ce țin de un echilibru între viața personală și cea profesională. Aici intră abonamente la activități sportive și de relaxare, programul de lucru flexibil, posibilitatea de a lucra de acasă, reduceri la restaurante, tarife speciale la anumite hoteluri sau evenimente”, spune Bogdan Badea, Head of Sales eJobs Group.
Peste 70% dintre angajați ar merge la sală mai des dacă abonamentul ar fi plătit în totalitate de angajator
Doar 29% dintre participanții la sondajul eJobs spun că angajatorul le oferă gratuit abonamente pentru săli de sport sau activități sportive, ca parte a pachetului de beneficii extra salariale, în timp ce 71% dintre angajați beneficiază doar de o reducere. O mare parte (37%) dintre cei care beneficiază de un abonament la o sală de sport, oferit de către angajator, au fost la sală măcar o dată pe săptămână în ultimele 3 luni, în timp ce 28% dintre aceștia susțin că merg regulat la sală – de două sau chiar trei ori pe săptămână.
În cazul în care compania nu ar mai subvenționa pachetul de sport și recreere, 22% dintre angajați nu ar fi dispuși să plătească singuri, 29% ar cheltui maximum 100 de lei pe lună, iar 40% ar aloca lunar între 100 și 200 de lei pentru a putea merge la săli de sport sau a continua să se implice în diverse activități sportive.
În același timp, majoritatea (73%) celor care nu beneficiază de servicii de sport și recreere ar recomanda superiorilor includerea acestor servicii în pachetul de beneficii și tot atâția cred că ar fi mai motivați să ajungă la sală dacă abonamentul ar fi plătit în totalitate de angajator sau ar avea posibilitatea să vină împreună cu un partener.
Activitățile sportive preferate de angajați sunt piscina (58%), sala de fitness (50%), abonamentele la centre de înfrumusețare și relaxare (44%) și cursurile de dans (32%).
Ce alte beneficii își doresc angajații în 2017
Conform studiului eJobs, angajații și-ar dori să primească și alte beneficii extrasalariale, cele mai căutate dintre acestea sunt: munca de acasă – 70%, teambuilding-uri – 58%, plăți pentru evenimente speciale din viața angajatului (nuntă, botez etc) – 64%, decontarea cheltuielilor cu transportul – 41%, asigurarea de sănătate – 29% și pensia privată – 21%.
Sondajul a fost realizat în perioada 26 aprilie – 27 iunie 2017, pe un eșantion de 1.150 de angajați, toți activi profesional în prezent, dintre care 20% ocupând poziții de management și 76% având studii superioare. Domeniile de activitate cu cea mai mare pondere în rândul respondenților sunt vânzări, IT, inginerie și construcții.
###
Despre eJobs
Lansată în 1999, eJobs este astăzi cea mai mare platformă de recrutare online din România, cu un număr de peste 3,5 milioane de profesioniști conectați la piața muncii și peste 30.000 de joburi active în orice moment. eJobs Group face parte din grupul media Ringier România, membru Ringier AG.