Prezent la Forumul IMM-urilor, desfasurat recent in Capitala, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Cristian Petrescu, a vorbit despre implicarea intreprinderilor mici si mijlocii in proiectele sustinute de Minister si ne-a acordat un scurt interviu pe aceasta tema, in exclusivitate pentru MEDIA BLOC.Cum ar putea sa participe intreprinderile mici si mijlocii la derularea marilor proiecte de dezvoltare regionala, cata vreme – prin definitie – IMM-urile au forta
financiara scazuta?
IMM-urile au programe bine stabilite, beneficiaza de co-finantare si cred ca este important ca ele sa participe la aceste fonduri. Iar daca un IMM nu are capacitatea sa-si sustina partea sa de co-finantare, nu putem aprecia decat ca nu este o firma de succes! Ideea este ca avem nevoie tocmai de IMM-uri puternice care sa investeasca, pentru a putea derula astfel de proiecte de dezvoltare!
De altfel, sunt mii de proiecte depuse: avem aproape 1.500 de proiecte contractate, din care peste 400 chiar s-au incheiat pana acum. Deci, intreprinderile mici si mijlocii au capacitatea de a face astfel de proiecte! Iar eu presupun ca, atunci cand un IMM depune o cerere, inseamna ca are deja asigurate toate celelalte elemente necesare unei bune deruari a proiectului, inclusiv partea de co-finantare. Ca acest lucru se intampla din resurse proprii, ca sunt credite bancare, ca sunt bani din alte surse – nu cade in sarcina ministerului sa stabileasca! insa, la nivelul ministerului facem tot ceea ce depinde de noi ca sa ajunga la IMM banii respectivi, pentru a se sigura dezvoltarea tarii si cu ajutorul intreprinderilor mici si mijlocii.

Se apropie sezonul estival. Se liciteaza din nou plajele?
Cele care inca nu sunt adjudecate, vor fi licitate din nou. stiu ca sunt discutii si cu Ministerul Mediului si cu autoritatile locale.
Practic, interesul nostru este sa fie functionale cat mai multe plaje. insa, din pacate, unele nu sunt suficient de atractive si nu ar aduce operatorului profituri satisfacatoare. De aceea, ar trebui facut ceva in acest sens, astfel incat toate plajele sa poata deveni rentabile si atractive, pentru a putea fi licitate si contractate de un operator.

Interviu realizat de Daniel Negut

(Articol preluat din revista Business Point, nr. 65, varianta print)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here