Woman holding his throat in pain, isolated on white background
Ti-a fost frig, ai mers prea repede si ai respirat pe gura, toate aceste motive pot fi cauza durerilor in gat. Nu neglija niciodata o astfel de durere, s-ar putea agrava, ducand la infectii. Remediile naturiste iti stau la indemana pentru a te vindeca rapid. Iata 11 moduri de a vindeca durerea in gat fara medicamente.
Lamaia
Lamaia este un remediu polivalent pentru sanatate. Antiseptica si astringenta, lamaia stimuleaza apararea naturala a organismului, activand productia de globule albe. Fa gargara cu suc de lamaie diluat in apa calduta, de mai multe ori pe zi. Daca simptomele persista dupa 2 zile si/sau apare febra, consulta un medic.
Mierea
Mierea nu doar ca te va vindeca de durerea in gat, dar va si da un tonus bun organismului. Bea ceai cu suc de lamaie, indulcit cu miere. Este recomandata mierea de cimbru, lavanda, eucalipt sau de brad. Este foarte posibil sa nu gasesti astfel de miere. In acest caz, alege mierea de floarea soarelui, recunoscuta pentru buna sa actiune asupra aparatului bronho-pulmonar.
Poti face si gargara cu doua lingurite de miere dizolvata in 250 ml de apa calduta. Daca durerea in gat nu trece dupa 2 zile sau faci febra, consulta un medic.
Cimbrul
Cimbrul cicatrizeaza, tonifica si calmeaza tusea si este un remediu recomandat in cazul durerilor in gat. Bea trei cesti de ceai de cimbru pe zi, dar nu depasi 3 sapatamani de administrare. Ceaiul se face dintr-o lingurita de cimbru, infuzat 10-15 minute in 150 ml de apa fierbina.
Pune doua picaturi de ulei esential de cimbru pe jumatate de cub de zahar brun, de 2-3 ori pe zi, intre 4 si 6 zile. Uleiul esential de cimbru nu este recomandat in timpul sarcinii si al alaptarii, nici copiilor mai mici de 3 ani.
Otetul de mere
Otetul de mere este bogat in vitamine, dezinfecteaza si stimuleaza imunitatea organismului. Pentru durerile in gat, fa gargara cu o lingurita de otet de mere dizolvat intr-un pahar cu apa calduta, de doua-trei ori pe zi. Daca durerea este puternica, poti face gargara in fiecare ora. Aceasta gargara indeparteaza si mirosurile neplacute din gura si tartrul depus pe dinti. Daca simptomele dureaza mai mult de doua zile sau faci febra, mergi la medic.
Lavanda este o planta anti-inflamatoare si antidurere
Lavanda este recomandata in cazul afectiunilor respiratorii (laringita, bronsita, rinita), calmeaza durerile in gat si tusea. Infuzeaza 20 g de flori de lavanda intr-un litru de apa fierbinte, timp de 10 minute. Strecoara si bea trei cesti pe zi, timp de 5-7 zile. Uleiul esential de lavanda se foloseste doar dupa ce ai fost consultat de un medic. De asemenea, este necesara o consultatie de specialitate in cazul in care durerea persista sau apare febra.
Nalba
Nalba are proprietati expectorante si de calmare a iritaiilor aparatului respirator, a raguselii si a tusei. Fierbe 30 g de frunze si flori de nalba intr-un litru de apa timp de 5 minute. Ia de pe foc, lasa la infuzat inca 10 minute, apoi strecoara si bea 4-5 cesti pe zi, timp de 5 zile. Alcoolul diminueaza proprietatile terapeutice ale nalbei, de aceea este contraindicat, chiar daca nalba nu este un medicament.
Arborele de ceai
In cazul durerilor in gat, este folosit uleiul esential de arbore de ceai, pentru propritatile sale antiseptice, antibacteriene si antivirale. Pune doua picaturi de ulei esential de arbore de ceai intr-o lingurita de miere si tine preparatul in gura pana se topeste. Repeta tratamentul de trei ori pe zi, pana la disparitia durerii. Acest ulei nu este recomandat femeilor insarcinate sau celor care alapteaza, nici copiilor sub 3 ani.
Salvia
Salvia este eficienta pentru durerile in gat. Infuzeaza 1-3 g de frunze uscate de salvie intr-o ceasca cu apa fierbinte si fa gargara pana la de 5 ori pe zi. Salvia este contraindicata in caz de epilepsie, carncer de san, sarcina si alaptare si la copiii sub 18 luni.
Homeopatia
Homeopatia este de ajutor in cazul durerilor in gat. Daca durerea in gat este cauzata de un curent de aer rece si uscat, ia Aconitum Napellus 5 CH. Daca durerea este cauzata de un aer rece umed, ia Dulcamara 5 CH. Daca simti ca te inteapa gatul, ia Argentum Nitricum 5CH. Granulele homeopatice se iau in prize de 2-3, de 3-4 ori pe zi, pana la ameliorarea durerii. Daca durerea persita sau apare febra trebuie sa mergi la medic.
Coaja de stejar
Coaja de stejar este de ajutor in cazul gatului iritat, a durerii in gat, a laringitei si a tusei convulsive. Fierbe 80-100 g de coaja de stejar taiata bucatele intr-un litru de apa timp de 10 minute, apoi strecoara. Fa de 3-4 ori pe zi gargara cu acest preparat, maximum 5-6 zile.
Coada vacii
Florile de coada vacii contin mucilagii care calmeaza iritatiile. Infuzeaza 1,5 – 2 g de flori uscate intr-o ceasca de apa fierbinte, timp de 15 minute. Strecoara si bea 3-4 cesti pe zi. Coada vacii nu este recomandata femeilor insarcinate si care alapteaza, nici copiilor mai mici de 12 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here