Parlamentul a aprobat miercuri rezultatul negocierilor cu Consiliul privind bugetul UE pe termen lung – Cadrul financiar multianual – pentru perioada 2014 – 2020.

La 19 iunie, negocierile ajunsesera la un rezultat pe care Parlamentul l-a considerat insuficient, de aceea au fost reluate saptamana trecuta in pregatirea Consiliului European. Presedintele Parlamentului, Martin Schulz, negociatorul sef Alain Lamassoure (PPE, FR), Prim-ministrul Enda Kennz, Ministrul de Externe Eamon Gilmore si Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso au incheiat un acord care a obtinut sprijinul principalelor grupuri politice din Parlament si al statelor membre.

Folosirea optima a fiecarui ban

Parlamentul a obtinut prioritatile cheie din mandatul sau de negociere, anume o flexibilitate aproape totala de mutare a fondurilor neachitate (credite de plata) de la un an la altul si o larga flexibilitate de mutare a angajamentelor de la un an la altul si dintr-o categorie de cheltuieli in alta in scopul de a facilita combaterea somajului in randul tinerilor, cercetarea si programul Erasmus pentru toti si de a sprijini intreprinderile mici si mijlocii. Flexibilitatea este necesara si pentru a asigura cheltuirea fiecarui euro din buget pentru ce este cea mai mare nevoie, mai ales in contextul in care bugetele anuale vor scadea.

Revizuirea va incepe in 2016

Un succes important al Parlamentului a fost introducerea „clauzei de revizuire” care va da posibilitatea viitorului Parlament si viitoarei Comisii sa aiba un punct de vedere asupra bugetului, evitand sa fie pe parcursul mandatului lor prizonierii deciziilor Parlamentului si Comisiei actuale.

Comisia va prezenta o revizuire a functionarii cadrului financiar multianual, avand in vedere situatia economica respectiva. O atentie deosebita va fi acordata alinierii viitoarei durate a cadrului multianual – in prezent de sapte ani – la ciclurile politice de cinci ani din institutiile europene. Revizuirea va fi insotita de o propunere legislativa de revizuire.

Inchiderea datoriilor 2013

Consiliul a afirmat ca isi va tine promisiunea de a achita platile ramase pentru 2013, estimate la 11.2 miliarde de euro. Ministrii economiei si ai finantelor din statele membre vor lua o decizie oficiala privind prima transa de 7.3 miliarde pana pe 9 iulie cel mai tarziu si vor decide in toamna a doua transa. Acesta a fost un aspect important pentru Parlament, intrucat deputatii au dorit sa fie siguri ca bugetul 2014 – primul din noul cadrul financiar multianual – nu va fi incarcat de facturi neplatite. Parlamentul nu isi va da acordul pentru Regulamentul cadrului financiar multianual si nici nu va adopta bugetul 2014 pana cand Consiliului nu va adopta aceste modificari bugetare care sa acopere deficitul ramas, asa cum a fost identificat de Comisie.

Un miliard extra pentru ajutor catre „cei mai defavorizati”

in discutiile finale a fost stabilit ca Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane va creste de la 2.5 miliarde de euro la 3.5 miliarde de euro. Miliardul suplimentar poate fi utilizat de statele membre, daca vor, pentru schema de distributie a hranei.

Grup la nivel inalt pentru resursele proprii

Un grup la nivel inalt de reprezentanti ai celor trei institutii va revizui sistemul actual de „resurse proprii” al UE, avand ca obiective generale simplitatea, transparenta, echitatea si raspunderea democratica. Parlamentele nationale vor fi invitate la o conferinta interinstitutionale in 2016 pentru a evalua rezultatele acestui proces de revizuire pe baza carora Comisia va evalua daca noile resurse proprii pentru viitorul cadru financiar multianual sunt potrivite.

Ce urmeaza?

Rezultatul negocierilor va fi cuprins intr-un regulament si intr-un acord interinstitutional anexat pe care Parlamentul va trebui sa il aprobe cu majoritatea membrilor sai plus unu. Parlamentul este gata sa aduca la vot regulamentul privind cadrul financiar multianual si acordul interinstitutionale, in toamna, de indata ce conditiile tehnice si legale pentru finalizarea textelor relevante vor fi indeplinite, astfel incat documentele sa reflecte acordul general incheiat intre Consiliu si Parlament.

Textul a fost adoptat cu 474 de voturi pentru, 193 impotriva si 42 de abtineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here