Consilierul BNR sustine ca taierea cheltuielilor nu rezolva nimic, daca nu aveam crestere economica si il critica pe Vladescu pentru anuntul cu cei 70.000 de disponibilizati, care creeaza tensiuni inutile in societate. „Degeaba tot reducem cheltuielile publice, daca nu cresc veniturile bugetului”, spune la RFI consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Nici majorarea taxelor nu ar fi insa potrivita, Guvernul fiind nevoit in schimb sa ia masuri care sa duca la o crestere economica sanatoasa, apreciaza Adrian Vasilescu.
Reactia sa vine dupa ce un oficial ING a declarat ca sunt necesare doua sute de mii de disponibilizari, pentru a reduce deficitul bugetar sub 3% in 2012, iar ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a spus ca ar trebui concediati o suta de mii de bugetari, ca sa se renunte la taieri.
Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei spune ca cifrele „aruncate pe piata”, privind disponibilizarea de bugetari, nu fac decat sa aduca o stare si mai mare de tensiune in societate.
„Fiecare are cifrele lui si fiecare se grabeste sa arunce cifre, pe urma vine altcineva si le contrazice. Ministrul Vladescu a fost oarecum contrazis chiar de prim-ministru. Eu cred ca nu e prea bine sa aruncam cu cifre acum”, crede Adrian Vasilescu.
„Degeaba tot reducem cheltuielile.Ponderea cheltuielilor de capital si cheltuielilor materiale nu are cum sa creasca, daca nu se aduna bani la venituri, iar la venituri nu ne putem aventura sa aducem bani din cresteri de taxe, pentru ca asta inseamna sa ne impinga si mai mult in fundatura. Cat o sa mai tai ? Nu poti merge numai pe taieri de aici incolo. La urma urmei, nu trebuie sa ajungem ca politistii sa alerge cu bicicletele dupa hoti care fug cu Mercedes-urile”, conchide consilierul guvernatorului BNR.
Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a declarat joi, ca minimum o suta de mii de bugetari ar trebui sa fie concediati, astfel incat ceilalti angajati din sistemul public sa revina la salarii decente.
Scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International prevede o limita maxima a numarului de angajati din sistemul public pentru sfarsitul acestui an, de 1,29 milioane, fata de 1,36 milioane cati sunt acum. Rezulta asadar o diferenta de 70 de mii de oameni, care trebuie dati afara. (Mediafax)