o teză de doctorat care deschide
o ușă către explicarea comportamentelor electorale

Pentru publicul larg o teză de doctorat este un demers care necesită mulți ani de studiu, un subiect nesfârșit de controversă sau o chestiune care îi privește doar pe universitari. La sfârșitul lunii iulie, am avut ocazia să văd o teză de doctorat în domeniul Sociologie, o teză despre care scriu cu convingerea că va deschide o ușă către complicatele explicații ale comportamentelor electorale.  Teza de doctorat ”Interes față de politică și atașament partinic” elaborată de sociologul  Alin Tomuș, prezintă  o amplă relevanță științifică și o premieră cu privire la modul în care sunt exprimate punctele de vedere.

Cercetarea vine cu o contribuție semnificativă în sprijinul înțelegerii puterii explicative a factorilor care concură la constituirea comportamentelor civice și politice ale indivizilor generând o privire de ansamblu pe baza datelor utilizate atât la nivel local și național cât și la nivel european prin utilizarea bazelor de date internaționale. Cunoașterea acestor informații facilitează înțelegerea complexă a mecanismelor democratice care influențează comportamentul individului și poate furniza calea optimă de integrare a acestor comportamente într-un context social dinamic.

Teza analizează interesul față de politică și funcționarea democrației cu ajutorul unui aparat statistic care pune în evidență variația unor indicatori precum: interesul pentru politică; încrederea în partidele politice; votul la ultimele alegeri naționale.

Scopul cercetării este acela de a explica interesul față de politică în rândul cetățenilor și apariția atașamentului partinic, plecând în special de la familie și transmiterea intergenerațională a atitudinilor și comportamentelor politice. În acest sens au fost analizate date culese din cercetări personale în rândul studenților și a familiilor acestora, precum și datele secundare, din ancheta ESS 2018, disponibile public despre raportări față de politică atât din România, cât și din alte țări europene.

Obiectivele cercetării converg spre îndeplinirea scopului acesteia. Un prim obiectiv este înțelegerea modului în care acționează familia ca agent major de socializare politică. Al doilea obiectiv este explicarea interesului față de politică și atașamentul partinic în rândul studenților din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și a părinților acestora, prin prisma transmiterii intergeneraționale, în familie, a raportărilor față de politică. Un al treilea obiectiv al cercetării este identificarea unor modele explicative pentru interesul pentru politică, care să includă și atașamentul partinic, dar și alte variabile din sfera raportării față de politică.

În capitolul I, denumit „Interes față de politică și atașament partinic“ sunt cuprinse mai multe subcapitole, precum: interesul față de politică, atașamentul partinic, atașament față de partidele politice în contextul alegerilor prezidențiale 2009.

În subcapitolul, „Interesul față de politică“ este prezentată atitudinea, preocuparea și participarea unei persoane la problemele politice, procesele și instituțiile care guvernează societatea.

În subcapitolul, „Atașamentul partinic“ se reprezintă legătura emoțională și angajamentul unei persoane față de un anumit partid politic sau ideologie politică. Este o manifestare a loialității și identificării individului cu valorile, platforma și candidații unui anumit partid politic.

În capitolul II, denumit „Socializarea politică: factori explicativi și manifestări“, cuprinde trei abordări majore și anume: Socializarea politică: Aspecte generale; Socia­lizarea politică de gen; Factorii socializării politice. Capitolul prezintă transmiterea intergenerațională a opțiunilor de ordin politic și manifestări ale socializării politice.

Democrația și participarea reprezintă două concepte fundamentale despre care teza vorbește într-o manieră care te face să te gândești mult mai serios la construcțiile instituționale românești.

Euroscepticismul la nivel european reprezintă o atitudine de scepticism sau critică față de Uniunea Europeană (UE) și integrarea europeană în general.

În capitolul III, „Studii privind interesul față de politică, atașamentul partinic și socializarea politică“, este prezentată esența lucrării prin oferirea de informații de date primare și secundare. Astfel că, interesul față de politică, atașamentul partinic și socializarea politică sunt concepte esențiale în științele politice și sociologie, care explorează modul în care indivizii se implică și se raportează la sfera politică. Studiile arată că interesul politic este influențat de factori precum educația, accesul la informații și discuțiile politice din familie și cercul social. În ceea ce privește atașamentul partinic acesta  se referă la identificarea și loialitatea față de un anumit partid politic. Aceasta influențează comportamentul electoral, determinând indivizii să voteze constant pentru același partid, indiferent de circumstanțe.

Analiza datelor prezentă în teza de doctorat este adecvată temei cercetate oferind posibilitatea trecerii de la cunoașterea formală a fenomenelor la descoperirea mecanismelor și a tehnicilor de evaluare a acestora. A fost pentru mine o reală plăcere să văd în spațiul românesc o astfel de lucrare de specialitate și consider că s-a stabilit un precedent important. Îl felicit pe sociologul Alin Tomuș.

 

/ Ioan Sorin Roşu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here