La 18 iunie 2024, Gabriela Iftene, director executiv a Camerei de Comerț și Industrie din București (CCIB), împreună cu Mihai Andrițoiu, președinte executiv al Asociației China –  România pentru Promovarea Comerțului Internațional și Economiei (AFPICE) au primit la Palatul CCIB misiunea economică organizată de filiala Shanghai a Consiliul Chinez pentru Promovarea Comerțului Internațional (China Council for the Promotion of International Trade – CCPIT), cunoscută pe plan extern și sub denumirea de Camera Chineză pentru Comerț Internațional (China Chamber of International Commerce – CCOIC) condusă de vicepreședintele Yang Dongsheng și Secretarul General Adjunct, dna. Wang Lei. Din delegația chineză au făcut parte 7 reprezentanți ai mediului de afaceri, conducători ai 5 companii din Shanghai din domeniul auto, iluminat public, construcții, industria digitală și comerț exterior cu produse alimentare. Din partea română au fost prezenți la eveniment reprezentanții Serviciului relații internaționale a CCIB, dl.Mircea Toader coordonator, dra. Nadjet Ranete, asistent, Dragoș Diojdescu, vicepreședinte AFPICE, TatianaTihon, presedinte și Luca Păun, secretar general al Camerei pentru diplomația dezvoltării durabile cu R.P.Chineza, George Mugur Voinea, de la filiala Arges a Camerei bilaterale de  Comert si Industrie China-Romania.

După prezentarea celor două delegații de către domnii Mihai Andrițoiu, presedinte executiv AFPICE și Yang Dongsheng, vicepreședinte CCPIT/CCOIC Shanghai, dna. Gabriela Iftene, director executiv, a transmis un mesaj de salut oaspeților din partea președintelui CCIB, Iuliu Stocklosa, aflat la o Conferință Internațională. În continuare a făcut o succintă prezentare a istoriei de 156 ani a CCIB și de 113 ani a sediului său istoric, a locului și poziției Camerei din București în sistemul cameral din țara noastră.

”Cele 12 Acorduri de cooperare semnate de CCIB cu diverse camere de comerț și alte instituții din China, printre care unul dintre primele semnat în 2006 cu CCPIT Shanghai, precum și faptul că o perioadă îndelungată am avut o reprezentanță la Beijing, crează o atractivitate suplimentară pentru camera noastră în fața partenerilor din Republica Populară Chineză. Camera de Comerț și Industrie București a avut un parteneriat solid cu instituții, organizații, asociații profesionale și firme din R. P. Chineză, pe care dorim sa-l restabilim”, a menționat în alocuțiunea sa, directoarea Gabriela Iftene.

După o scurtă sesiune de convorbiri B2B între participanții la eveniment, oaspeții au făcut o vizită a Palatului CCIB, în special a spațiilor dedicate organizării de evenimente promoționale, în perspectiva unor vizite viitoare a reprezentanților mediului de afaceri din Shanghai

Informații de background

La finele trimestrului 1 al anului 2024, R.P.Chineză a fost al doilea partener comercial al României (după Turcia) în afara UE, cu o valoare totală a schimburilor de 1,8 miliarde USD, a doua țară de origine din spațiul necomunitar pentru produsele importate de România (1,6 miliarde. USD), dar numai a 11-a piață de desfacere a mărfurilor românești în spațiul extracomunitar (0,2 miliarde USD). Cu un deficit de 1,4 miliarde USD, la 31 martie 2024, China conducea detașat în topul țărilor cu care România înregistra balanțe comerciale negative, urmată de Germania (1,1 miliarde USD), Polonia (1,0 miliarde USD) și Turcia (0,8 miliarde USD).

Biroul de Presă al CCIB