COMUNICAT DE PRESĂ

La 29 mai a.c. Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București a găzduit primul Forum de Afaceri Brazilia – România organizat de Ambasada Republicii Federative Brazilia în țara noastră având ca parteneră Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) și cu participarea Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța (CCINA).

În marja Forumului, desfășurat în Aula Carol I, gazdă a unor importante momente din istoria poporului nostru în cursul celor 113 ani de la inaugurarea ”Palatului Camerei de Comerț București”, cum ar fi semnarea unor tratate de pace, a unor importante documente internaționale, a fost amenajată în foaier-ul Aulei, prin grija Ambasadei Braziliei,  o miniexpoziție cu standuri cu diverse produse braziliene, cataloage și prospecte turistice despre această frumoasă țară.

Forumul de Afaceri, moderat de Radu Magdin, Smartlink, a fost deschis de Iuliu Stocklosa, președintele CCIB, printr-un mesaj de bun venit adresat participanților: conducerii și celorlalți parteneri din Ambasada Braziliei, reprezentanților structurilor guvernamentale, ai mediului de afaceri din cele două țări, inclusiv celor din Brazilia care au folosit platforma Zoom pentru comunicare.

”Organizarea acestui eveniment reprezintă o îmbinare fericită a dorinței conducerii Ambasadei Braziliei de a promova și stimula comerțul reciproc  și investițiile între cele două țări, cu programul CCIB de a oferi noi oportunități de afaceri membrilor săi, firmelor, companiilor din București și în general mediului de afaceri din țara noastră. Din această perspectivă considerăm Forumul de astăzi, ca făcând parte din seria de întâlniri marca CCIB – Ziua Oportunităților de Afaceri (ZOA) – de data aceasta dedicată promovării schimburilor comerciale și cooperării economice între România și Brazilia” a declarant președintele Stocklosa.  În continuare a făcut o succintă prezentare a locului și poziției Bucureștiului în economia României și în comerțul internațional al țării, asigurând pe cei prezenți că CCIB va continua să susțină interesele membrilor săi și a mediului de afaceri din București și nu numai, inclusiv pentru internaționalizarea afacerilor, Brazilia devenind o piață prioritară de abordare în programele Camerei.

În mesajul adresat celor prezenți, E.S. domnul Ricardo Guerra de Araújo, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Braziliei în țara noastră a susținut că stadiul actual al relațiilor comerciale și economice dintre tările noastre nu corespunde potențialului real al celor două economii, iar prin organizarea Forumului de Afaceri se dorește să se  stimuleze o cunoaștere mai bună a oportunităților de afaceri existente îndemnând la folosirea tuturor canalelor posibile de comunicare.

Au mai transmis mesaje primite cu interes de către participanții la Forum:

  • Călin Mitri, Director General, Șef al Departamentului Globalizare din Ministerul Afacerilor Externe , care a fost însoșit la eveniment de dl. Valentin-Gabriel Budău, directorul Direcției America Latină și Caraibe și dl. Valentin Florea, responsabil pentru relațiile cu Brazilia;
  • Răzvan Pîrcălăbescu, Director al Cabinetului Ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului;
  • Adrian Bazavan, consilier pentru relații internaționale al Ministrului Energiei;
  • Ruxandra Serescu, director general al CCINA-Constanța.

Forumul a continuat cu prezentarea dlui. Dr. Rareș – Ștefan Burlacu, președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE), structură guvernamentală aflată în subordonarea Primului ministru al României, coordonatoare a activităților de promovare a schimburilor comerciale, în primul rând a exporturilor și atragerea de investiții în țara noastră. Expunerea președintelui Burlacu a prezentat etapa de dezvoltare economică în care se află țara noastră, realizările în domeniile pe care le coordonează, scoțând în evidență că în cazul concret al relațiilor bilaterale româno-braziliene există încă multe posibiltăți de dezvoltare la a căror fructificare se impune participarea tuturor factorilor implicați, atât din arcul guvernamental, diplomatic, dar mai ales din rândul mediului de afaceri din cele două țări, invocând totodată originea latină a celor două popoare precum și a limbilor oficiale. În final a asigurat susținerea ARICE de sprijinire a tuturor acțiunile și inițiativelor menite să dezvolte comerțul bilateral și investițiile reciproce.

Un punct de vedere din partea braziliană al stadiului relațiilor economice bilaterale și perspectivele acestora a fost prezentat de dl. Bruno Capozzi, de la Reprezentanța din Bruxelles pentru Europa, al Agenției Braziliene pentru Promovrea Comerțului și Investițiilor (ApexBrazil). Din expunerea făcută au rezultat domenii de interes reciproc pentru viitoarea colaborare economică dintre cele două țări, care ulterior au fost detaliate în cadrul unei Sesiuni B2B cu participarea unor firme din Brazilia și România.

Au prezentat filme de promovare a activității, cu sublinierea propunerilor de cooperare reciprocă reprezentanții companiilor și asociațiilor braziliene VTEX, concern din domeniul IT, originar din Brazilia cu extindere internațională, inclusiv în România, Volcano Comunicaçao, concern brazilian, inițial din domeniul comunicațiilor, ulterior cu dezvoltări internaționale, înclusiv în promovarea comerțului international, Oriente Consulting cu activități de consultanță în agricultură, atât în Brazilia cât și în străinătate, cu exemplificări în Africa, Brazil Viagens, companie promovând turismul în Fortaleza, oraș cu 2,7 mil. locuitori, stațiune pe malul Atlanticului, precum și în zona aferentă localității, Conexa Odontologia Conexo, centru modern la nivel mondial pentru tratamente stomatologice și Camera de comerț și Industrie Brazilia–România din Santa Catarina, zonă în care există o comunitate importantă de etnici români. Dl.Edson Dreher, președintele Camerei este un cunoscator al limbii române și promovează relațiile comercial economice cu țara noastră.

Foarte interesante au fost prezentările companiilor și firmelor românești Automobile Dacia, componentele auto constituind principalele produse realizate în România și livrate în unitațile de producție Renault din Brazilia, East Electric SRL, prezentată de dl Dragoș Diaconu, manager de export, firmă de automatizări, colaboratoare cu Renault atât pentru proiectele din România cât și din străinătate, TIAB S.A. parte a grupului francez Vinci, a căror activități au fost prezentate de dl Corneliu Samoilă, vicepreședinte al CCIB pentru industrie, Olimpic International Turism S.R.L, al cărei președinte dl. George Sorin Nicolescu a transmis, în calitatea sa de vicepreședinte ANAT, dar și de vicepreședinte pentru turism al CCIB, informații utile despre turismul românesc și oportunități de colaborare în acest domeniu cu partenerii din Brazilia.  Această parte a Forumului s-a încheiat cu prezentarea dlui Cătălin Roman, de la ATI Consultants, Finacial Services HUB, propunânând celor interesați serviciile oferite de firma sa, inclusiv pentru eventuale parteneriate româno-braziliene.

În încheierea Forumului E.S. ambasadorul Ricardo Guerra de Araújo și președintele Iuliu Stocklosa au exprimat mulțumiri celor prezenți pentru participare, prezentări și pozițiile exprimate la Primul Forum de Afaceri Brazilia – România.

 

Biroul de Presă al CCIB

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here