CE „invita” Romania sa ia o serie de masuri imediate in lupta impotriva coruptiei, mentionand explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sanctiunilor aplicate in cazurile de coruptie la nivel inalt si instaurarea transparentei depline in domeniul achizitiilor publice.
Una dintre recomandarile din raport vizeaza corectarea Legii ANI in conformitate cu angajamentele asumate de Romania la data aderarii. Raportul recomanda Romaniei sa asigure unei contributii eficiente a ANI in prevenirea si sanctionarea coruptiei, prin emiterea de decizii obligatorii in ceea ce priveste averile nejustificate pe baza carora sa poata fi adoptate sanctiuni de natura disuasiva.
CE recomanda de asemenea Romaniei corectarea altor deficiente procedurale identificate in noua lege precum si promovarea mai departe a dezvoltarii ANI, mai ales prin amendamente la prevederile legale referitoare la Consiliul National pentru Integritate.
Astfel, primul dintre domeniile in care raportul mentioneaza ca CE invita Romania sa ia masuri imediate vizeaza „corectarea legii privind ANI in conformitate cu angajamentele asumate de Romania la momentul aderarii”. Raportul privind MCV recomanda de asemenea „asigurarea unei contributii a ANI care sa fie in continuare eficienta in prevenirea si pedepsirea coruptiei prin pronuntarea de decizii cu caracter obligatoriu privind averile nejustificate pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni disuasive; corectarea altor deficiente procedurale identificate in noua lege; promovarea dezvoltarii in continuare a ANI, in special prin modificari ale dispozitiilor legislative privind Consiliul National de Integritate”.
Raportul recomanda monitorizarea sanctiunilor aplicate de instante in cazurile de coruptie la nivel inalt, dar si identificarea si implementarea masurilor de natura sa amelioreze celeritatea proceselor de coruptie la nivel inalt.
Astfel, in raport se recomanda „continuarea monitorizarii caracterului consecvent si disuasiv al sanctiunilor aplicate de instante in cazurile de coruptie la nivel inalt si promovarea in mai mare masura a constatarilor studiului privind individualizarea pedepselor pentru infractiunile de coruptie in cadrul reuniunilor la nivelul curtilor de apel”. Totodata, CE recomanda „identificarea si punerea in aplicare a masurilor destinate imbunatatirii celeritatii proceselor in cazurile de coruptie la nivel inalt”, dar si „consolidarea politicii generale anticoruptie”.
O alta recomandare a CE in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei vizeaza consolidarea politicilor generale anticoruptie.
CE recomanda explicit „coordonarea la nivel inalt si pe baza unei evaluari independente a impactului rezultatelor ultimelor doua strategii anticoruptie puse in aplicare din 2005”, dar si „asigurarea stabilitatii juridice si institutionale a cadrului anticoruptie, inclusiv in ceea ce priveste punerea in aplicare a noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala”.
La capitolul recomandari in lupta impotriva coruptiei, raportul mai mentioneaza subiectul achizitiilor publice. CE recomanda, in ceea ce priveste achizitiile publice, evaluarea eficientei cadrului legal si a atribuirii responsabilitatilor catre autoritatile competente in ceea ce priveste protectia fata de eventuale conflicte de interese.
Raportul recomanda Romaniei sa ia in considerare „interzicerea ca functionarii publici cu rang inalt si reprezentantii alesi sa poata beneficia in mod direct sau indirect de contractele comerciale incheiate in numele institutiei lor si instaurarea transparentei depline in acest domeniu”.
Astfel, raportul propune „evaluarea eficacitatii cadrului legislativ si a atribuirii responsabilitatilor in randul autoritatilor competente in ceea ce priveste protejarea impotriva conflictelor de interese, precum si efectuarea eventualelor modificari, acolo unde este necesar; luarea in considerare a interzicerii ca functionarii publici cu grad inalt si reprezentantii alesi sa poata beneficia in mod direct sau indirect de contractele comerciale incheiate in numele institutiei lor si instaurarea transparentei depline in acest domeniu”.
Raportul recomanda „evaluarea autoritatilor competente in ceea ce priveste punerea in aplicare a legislatiei in domeniul achizitiilor publice si aplicarea masurilor
corective destinate imbunatatirii coordonarii diferitelor institutii, precum si a eficientei acestora; stabilirea unor obiective de referinta in ceea ce priveste performanta pentru autoritatile competente in urmatoarele domenii si monitorizarea punerii in aplicare a acestora: activitati de prevenire, activitati de control, sanctionarea conflictelor de interese, cooperarea interinstitutionala si cooperarea cu autoritatile judiciare”. (Mediafax)