Romania ar trebui sa treaca de la 1 ianuarie 2011, dupa sase ani de cota unica, la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor, inclusiv a tutoror pensiilor, concomitent cu scaderea TVA, sustine ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.
Dupa ce a administrat regimul de cota unica si in precedentul mandat de ministru, in guvernul liberal Tariceanu, Vladescu afirma acum ca trebuie considerata incheiata epoca sistemului de cota unica, avand in vedere noua conjunctura economica si nevoile de dezvoltare ale Romaniei, scrie Ziarul Financiar in editia de marti.
Vladescu sustine ca introducerea impozitului pe venitul global in trepte progresive ar permite statului sa incurajeze sistemele private de pensii si de asigurari de sanatate prin acordarea de deductibilitati substantiale, astfel fiind usurata povara care tinde sa sufoce bugetul de stat. Pentru incurajarea consumului, ministrul vede necesara reducerea cotei de TVA la inceputul anului viitor.
Pentru functionarea Romaniei este neaparat nevoie de introducerea de la 1 ianuarie 2011 a unui sistem de impozitare progresiva a veniturilor, in trepte mici care sa plece cat mai de jos, cota unica de 16% fiind o etapa incheiata in noua conjunctura economica, afirma Vladescu.
El spune ca optiunea pentru impozitarea progresiva este sustinuta de toate expertizele tehnice care arata ca la actuala stare a economiei, cu recesiune mai mare de 1,5% in 2010 si perspective foarte
rezervate pentru 2011, cota de 16% nu mai poate sustine bugetul astfel incat sa fie finantate in continuare educatia, sanatarea sau pensiile.
„Pentru fiecare lucru exista o anumita perioada de viata. Cota unica a fost o epoca, dar acum s-a incheiat si nu o spun ca sa lansez o discutie politica, pentru ca proiectul meu de impozit progresiv pe venitul global nu este nici impotriva PD-L (care a initiat cota unica si o sustine in continuare – n.r.), nici in favoarea PSD (sustinator traditional al impozitarii progresive – n.r.). Este o optiune strict profesionala, bazata pe calcule ale expertilor din minister”, a declarat Vladescu.
Ministrul cu statut de tehnocrat in Guvernul Boc nu ezita sa afirme ca din punctul sau de vedere majorarea TVA la 24% a fost o eroare economica, el pledand in schimb pentru impozitarea tuturor
pensiilor – pozitie sustinuta si de presedintele Traian Basescu.
El spune ca lucreaza la un nou sistem fiscal bazat pe impozitarea progresiva a veniturilor si pe care va fi construit si bugetul pe 2011, reluand practic proiectul impozitului pe venitul global conceput in
anul 2000 impreuna cu actualii oficiali ai Bancii Nationale – Valentin Lazea, economist-sef si Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului bancii centrale.
„Este mare nevoie sa trecem la cote progresive de impunere, pentru ca nu vad cum altfel vom putea sustine un stat chiar mai putin social, dar care tot trebuie sa faca redistribuire de venituri”.
Ministrul finantelor sustine ca actuala cota unica nu mai face fata nevoilor de bani ale bugetului intr-o economie care va ramane in recesiune in 2010.
„Dupa ultimele calcule facute pe majorarea TVA la 24%, scaderea PIB va fi mai mare de 1,5% anul acesta”.
Sistemul fiscal propus de Vladescu presupune cote de impozitare progresiva a veniturilor, in trepte foarte mici si cu zona de scutire plasata foarte jos, aproape de salariul minim pe economie care in prealabil sa fie majorat cel putin cu 30% pentru descurajarea evaziunii pe piata fortei de munca; globalizarea veniturilor cu sistem de deduceri in principal pentru pensii private si asigurari de
sanatate private; impozit pe profit si impozit pe dividende redus de la 16% la 15% pentru mentinerea competitivitatii fiscale a Romaniei; cota de TVA redusa cu doua-trei puncte procentuale fata de nivelul actual de 24%; impozit forfetar pentru activitatile care sunt greu de evaluat pe baza de bilant contabil (mai ales din sectorul serviciilor); impozitare solida a proprietatilor pe baza reevaluarii valorii impozabile; legislatie privind impozitarea „averii vizibile”, care sa asigure instrumente de taxare a discrepantei dintre veniturile declarate si valoarea bunurilor/proprietatilor detinute de un contribuabil.
In Romania a functionat un sistem de impunere pe venitul global pana in 2005, reusindu-se reducerea deficitului bugetar net sub pragul de 3% din PIB. La 1 ianuarie 2005 a fost inlocuit cu cota unica
de 16% pe venit si pe profit, care treptat a adus incasari in crestere pe seama expansiunii economice foarte rapide.
O miza mare a introducerii impozitului in trepte pe venitul global este aplicarea de deductibilitati pentru contributii la pilonul III de pensii (pensii private facultative) si pentru asigurari private de sanatate.
„Va fi absolut necesar un sistem de deductibilitati foarte solid pentru pilonul III de pensii si pentru sanatate, astfel incat toti sa fie incurajati sa se gandeasca la pensii si asigurari private, pentru ca sistemele statale de sustinere si protectie sociala vor fi tot mai greu de facut functionale. Cel putin noua generatie trebuie orientata spre sistemul privat, sa apeleze la asigurare medicala in loc sa astepte medicamente compensate”.
Cum va arata noul sistem fiscal:
cote de impozitare progresiva a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, in trepte foarte mici si cu zona de scutire plasata foarte jos, aproape de salariul minim pe economie care in prealabil sa fie majorat cel putin cu 30% pentru descurajarea evaziunii pe piata fortei de munca
globalizarea veniturilor cu sistem de deduceri in principal pentru pensii private si asigurari de sanatate private
impozit pe profit si impozit pe dividende reduse de la 16% la 15% pentru mentinerea competitivitatii fiscale a Romaniei
cota de TVA redusa cu doua-trei puncte procentuale fata de nivelul actual de 24%
impozit forfetar pentru activitatile care sunt greu de evaluat pe baza de bilant contabil (mai ales din sectorul serviciilor)
impozitare solida a proprietatilor pe baza reevaluarii valorii impozabile; legislatie privind impozitarea „averii vizibile”, care sa asigure instrumente de taxare a discrepantei dintre veniturile declarate si valoarea bunurilor/proprietatilor detinute de un contribuabil
Vladescu a vorbit inca de la inceputul anului, la putin timp de la preluarea mandatului, despre nevoia introducerii unui nou sistem fiscal in Romania, despre impozitarea tuturor pensiilor si taxarea proprietatilor imobiliare „la valoarea reala” .
Proiectul impozitului forfetar, tatonat in prima parte a anului, a fost amanat pentru 2011 din cauza imposibilitatii de evaluare a veniturilor pe care le-ar fi adus la buget, respectiv a gradului de acoperire a
incasarilor provenite din impozitul minim pe cifra de afaceri, care a fost pastrat in vigoare in urma discutiilor cu FMI.
Un mare pariu va fi introducerea unor reglementari privind impozitarea „averii vizibile” a contribuabililor.
„Stiu ca o asemenea lege va fi foarte greu de trecut prin Parlament si probabil ca va functiona ca ordonanta de urgenta, pentru ca numai astfel vom avea un instrument clar pe baza caruia Fiscul sa intrebe din ce bani a fost construita si din ce este intretinuta o casa cu 14 dormitoare si sala de mese de 20 de persoane. Daca banii au venit de la varul din strainatate, pana cand respectivul va aduce hartii doveditoare, Fiscul va retine impozit pe diferenta dintre venitul declarat de contribuabil si valoarea estimata a proprietatii”.
Vladescu spune ca avanseaza acest plan de intarire a sistemului fiscal din pozitia de tehnician.
„In final, decizia este politica. Eu sustin ca aceste proiecte decurg din profesionalism. Ca ministru al Romaniei si nu al unui partid, in 2007 m-am opus majorarii pensiilor, iar acum spun ca TVA nu trebuia majorata. Daca e vorba ca la Finante sa fie un ministru de partid, probabil ca sunt un ministru prost”.
El sustine ca sistemul fiscal „este cinic, nu uman”, si ca trebuie taxate toate veniturile.
„Pentru functionarea Romaniei va fi nevoie sa taxam toate tipurile de venituri, practic tot ceea ce astazi nu se impoziteaza. Trebuie eliminate scutirile aberante. Toti se plang de subfinantarea sistemului
de sanatate, de exemplu, dar toti fug de contributii. Ne trebuie si o taxare adevarata a proprietatii, pentru ca in momentul de fata avem taxe mici, aplicate la valori impozabile mici si in mod discriminatoriu”.
Vladescu afirma ca nu mai vrea ca o casa vanduta cu 2 milioane de euro sa fie inregistrata cu o valoare impozabila de 200.000 de euro. El admite ca exista un numar mare de cetateni proprietari de locuinte care trebuie protejati intr-o anumita masura, insa invoca „cinismul” oricarui sistem de impozitare, valabil si in cazul taxarii tuturor pensiilor.
„Sistemul fiscal este cinic, nu uman, iar cetatenii sunt contribuabili. Exista insa si urmatorul pas, care pana acum nu s-a facut in Romania, in sensul ca taxele platite de cetateni nu sunt ale ministrului sau ale politicianului si trebuie folosite in beneficiul contribuabilului. Trebuie ca in distribuirea fondurilor publice sa existe cat mai putine fisuri si cat mai multa eficienta”.
Cat priveste impozitarea profitului companiilor, Vladescu spune ca nu este adeptul unui impozit mare, considerand ca un nivel de 15% va fi sustenabil in conditiile introducerii impozitului pe venitul global.
De asemenea, afirma ca la o cota de impozit pe dividende tot de 15% Fiscul nu ar fi deranjat daca unii contribuabili ar fi platiti sub aceasta forma.
Romania trebuie „sa desfunde teava” capitalului strain, pentru ca nu se poate dezvolta autarhic, neavand nici tehnologia, nici resursele necesare, nici forta de munca intensiva care ar fi necesare, afirma
ministrul finantelor.
„Trebuie sa repunem Romania pe harta investitorilor straini si putem face aceasta prin listarea dintr-o data a 6 – 7 companii mari de stat pentru a le atrage atentia. Pana la sfarsitul anului ar trebui
sa scoatem pachete de actiuni de 5 – 25% si vorbesc in primul rand despre Loteria Nationala si CEC Bank, unde Ministerul Finantelor detine controlul, dar nu vad de ce nu ar fi scoase pe bursa
si companii precum Romgaz sau Nuclearelectrica. Am putea creste piata de 10 ori in trei saptamani”.
Vladescu respinge teoria potrivit careia conditiile proaste de pe piata nu fac oportuna listarea de companii.
„Cu riscul de a avea initial o piata proasta, eu spun ca este vital sa facem o miscare brusca pentru a reveni pe radarul capitalului strain. Chiar daca maine am vinde ieftin un pachet de 5% din Romgaz, peste un an probabil ca valoarea actiunilor ramase la stat ar creste de 4 – 5 ori”.
Cat priveste mult-amanata listare a Fondului Proprietatea, seful Finantelor se declara „deranjat” de tergiversarea procedurilor, sustinand ca aceasta nu este provocata de ministerul pe care il conduce si care este actionarul principal.
„Sper ca Franklin Templeton sa poata incepe sa lucreze cat mai repede, iar listarea sa aiba loc. Este foarte importanta promovarea pe care o poate face Romaniei un nume atat de mare”.
Romania va trebui sa mentina „parteneriatul” cu FMI timp de cativa ani dupa ce actualul acord va expira in aprilie 2011, inclusiv cu o componenta de finantare efectiva, afirma Sebastian Vladescu.
„Pentru ca iesirea din recesiune va fi dificila, vom avea nevoie in continuare si de asistenta financiara, adica de bani efectivi, si de asistenta tehnica din partea FMI. Acest parteneriat ar trebui sa dureze
inca cativa ani, in perioada 2011-2013”.
El spune ca ar putea fi creat un instrument comun FMI-UE dedicat tarilor europene care nu fac parte din zona euro si care sa fie mult mai flexibil, dupa modelul liniei de credit acordate de Fond Poloniei.
„Mecanismul ar functiona pe baza unui set de politici verificate de Fond, statul respectiv se finanteaza de pe piete, dar are mereu in spate acest buffer si nu ramane la mana pietelor. inca trei ani am putea folosi un asemenea instrument”.
Ministrul finantelor afirma ca ar trebui adusa si in Romania dezbaterea care a inceput deja in Vest privind o posibila „iesire din paradigma ajustarilor bugetare dure, care accentueaza recesiunea”.
„Dupa ajustarile dure din 2010, 2011 ar trebui sa fie mai suportabil, cu conditia ca banii sa nu fie aruncati pe fereastra, sistemul de pensii sa fie echilibrat, iar coruptia sa fie tinuta sub control. Trebuie
sa dovedim de anul acesta ca putem disciplina cheltuielile, pentru ca in 2011 sa incercam o politica mai echilibrata in loc sa mergem tot pe ajustare bugetara dura, asteptand degajarea spatiului fiscal
pentru a incepe incurajarea consumului”.
Solutia lui Vladescu pentru incurajarea consumului? „Sunt adeptul unui TVA mai mic din 2011 pentru a incuraja revenirea consumului”. (Mediafax)