Untitled-2Primul-ministru Emil Boc si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, au inspectat luni digul de protectie al municipiului Galati, construit de-a lungul Dunarii si la care se lucreaza pentru suprainaltare pana la cota de 715 cm, astfel incat sa poata tine in loc viitura de pe Dunare, in prevent nivelul fluviului fiind la 678 de centimetri.

Premierul a dat mana cu zeci de lucratori MAI si MApN veniti la Galati din toate zonele tarii pentru a ridica digul care sa protejeze de inundatii cartierul Valea Orasului, unde traiesc circa 8.000 de oameni.

Primul-ministru, care a pus un sac cu nisip la baza digului, a fost huiduit de mai multi galateni, cu care insa Boc a stat de vorba.

Un pensionar i s-a plans lui Emil Boc de pensiile mici si preturile mari, premierul replicandu-i omului ca momentul actual este destinat exclusiv pericolului de pe Dunare si ca, dupa ce acest pericol va fi indepartat, se vor discuta si alte probleme.

„Prima grija este sa salvam Galatiul, si pentru asta toti trebuie sa dam mana . Dupa aceea putem pune la punct si alte lucruri. Dar nu putem acum sa stam si sa facem politica in strada in timp ce apa ne ajunge la gura”, a declarat primul ministru.

Unii galateni i-au cerut premierului sa dispuna spargerea digului de la Cotul Pisicii, de pe malul tulcean, astfel incat pericolul inundarii Galatiului sa scada.

Dupa ce a parcurs pe jos aproape toti cei 4,5 kilometri pe care se intinde digul de protectie, inclusiv hidrobarajul ridicat in Valea Orasului, Emil Boc a facut un apel la calm si incredere catre galateni.

Luni, aproximativ 1.400 de pompieri si jandarmi din mai multe judete, dar si voluntari lucreaza la ridicarea digului de la Galati, in trei schimburi, pe trei fronturi de lucru.

seful Guvernului a declarat anterior, la finalul sedintei de luni a comitetului national pentru situatii de urgenta, ca situatia din Galati reprezinta in prezent preocuparea majora a autoritatilor, urmand ca digul de 4,5 kilometri sa fie finalizat marti.

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a precizat la randul sau ca la Galati a fost trimisa o echipa de genisti care sa detoneze digul de la Cotu Pisicii si sa protejeze astfel orasul Galati de inundatii in cazul in care debitul viiturii va fi mai mare decat cel asteptat.

Conform avertizarilor hidrologice, varful de viitura pe Dunare va ajunge la Galati in 7 iulie, cand se prognozeaza ca nivelul Dunarii va atinge 690 de centimetri si un debit de 17.860 de metri cubi pe secunda.

Potrivit autoritatilor locale, daca digul de la Galati va ceda va fi inregistrat cel mai mare dezastru urban de dupa cel de-al doilea razboi mondial. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here