Norica Nicolai a tras un semnal de alarma in Parlamentul European asupra libertatii de exprimare in Romania, dupa ce Consiliul Suprem de Aparare a tarii a inclus presa pe lista principalelor vulnerabilitati ale statului, informeaza un comunicat al delegatiei PNL din PE remis MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, Norica Nicolai a transmis un mesaj tuturor membrilor Legislativului european in care afirma ca Parlamentul European trebuie informat despre astfel de derapaje de la democratie.
„Va puteti imagina ca intr-o Uniune Europeana a secolului al XXI-lea, un stat membru declara presa ca fiind una din amenintarile la securitatea nationala? Acest lucru se intampla in tara mea, Romania! Este greu de imaginat ca o tara, care garanteaza libertatea presei prin Constitutie si unde orice fel de posibila incalcare a legii de catre jurnalisti este deja reglementata, poate da o astfel de masura!”, arata Norica Nicolai, potrivit comunicatului citat.
Ea sustine ca este nevoie de o reactie urgenta la aceasta tendinta vizibila, in ultimul timp, in mai multe dintre noile state membre.
„Cine defineste ce este fals si ce este adevarat? Cum poate un jurnalist sa investigheze actiunile guvernamentale sau evenimentele care tin de viata politica fara sa riste sa fie acuzat, in orice fel de circumstanta, ca denigreaza institutiile statului, daca in reportajul sau se gaseste cea mai neinsemnata critica la adresa guvernantilor? Ne putem astepta sa fie judecat in orice moment pentru tradare? Cred ca aceasta tendinta de a ingradi libertatea presei, care devine din ce in ce mai vizibila in noile State Membre, trebuie sa fie tratata cu cea mai mare seriozitate. Nu ne putem permite sa ingradim acasa un drept fundamental pentru care ne luptam si criticam tarile in curs de dezvoltare. Parlamentul European trebuie, in primul rand, informat si, in al doilea rand, trebuie sa ia atitudine fata de astfel de chestiuni extrem de grave!”, a comentat Nicolai.
Norica Nicolai este vicepresedinta Subcomisiei pentru Securitate si Aparare din PE si membru supleant in Comisia pentru Libertati Civile.
Campaniile de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, diminuarea capacitatii de aplicare a legii de catre unele institutii si presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilitati in Strategia de Aparare discutata marti in CSAT. (Mediafax)