Regele Mihai a initiat procedurile pentru a intra, prin executare silita, in posesia Complexului „Furnica” din Sinaia, dupa un proces in care Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a solicitat compensarea unor cheltuieli ale statului, regia urmand sa evacueze complexul in maximum o luna. Decizia de executare silita a fost emisa anul trecut de Judecatoria Ploiesti si contestata fara succes de catre RA-APPS.
Complexul Furnica, imobilul care face parte din Domeniul Peles, are aproximativ 240 de incaperi, la care se adauga ateliere, terase si altele in suprafata totala de 3.982 metri patrati.
„Regele Mihai nu a intrat inca efectiv in posesie, pentru ca RA-APPS a solicitat un ragaz de o luna pentru a-si putea evacua bunurile din cadrul imobilelor care au fost retrocedate, iar Casa Regala a fost de acord cu acest termen”, a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale.
Executarea silita survine dupa ce, in 2006, Guvernul, prin RA-APPS, si Casa Regala au convenit ca Regelui Mihai I sa ii fie restituite proprietatile care reprezentau Domeniul Peles, administrate de Regia Protocolului de Stat, sub rezerva compensarii valorii lucrarilor efectuate de stat ulterior preluarii. Decizia de restituire nu a fost insa pusa in aplicare in lipsa unui consens privind valoarea de compensare a cheltuielilor efectuate de stat, iar RA-APPS a continuat sa administreze aceste imobile din cadrul complexului, mai putin Castelul Peles.
Guvernul a apreciat in negocieri ca suma aferenta compensarii se ridica la minimum 10,7 milioane euro, in timp ce reprezentantii Casei Regale au considerat ca suma respectiva este de 2,5 milioane euro.
Reprezentantii Secretariatului General al Guvernului, in subordinea caruia functioneaza RA-APPS, declarau agentiei MEDIAFAX, in vara anului trecut, ca desi punerea in posesie era conditionata de finalizarea expertizei de evaluare si compensarea valorii rezultate, Regele Mihai I a procedat la inscrierea in evidentele de Carte Funciara, prin Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Prahova, a dreptului de proprietate pentru imobile din Domeniul Peles, in lipsa proceselor verbale de punere in posesie si a platii sumei respective. in urma acestei operatiuni, RA-APPS a fost somata sa lase „in deplina proprietate si linistita posesie” Complexul Furnica.
RA-APPS a formulat o plangere penala impotriva functionarilor din Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Prahova pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, sustinand ca acestia au inscris proprietatea in evidentele de carte funciara proprietatea in favoarea Regelui Mihai in lipsa procesului verbal de punere in posesie, act obligatoriu pentru aceasta operatiune, si fara mentionarea vreunei sarcini. Plangerea penala a fost inregistrata pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Ploiesti.
Au fost formulate si contestatii impotriva somatiei de punere in posesie, iar SGG a sesizat Consiliului Superior al Magistraturii pentru a verifica modalitatea in care judecatorii au respectat legea cand au obligat intabularea, fara vreo mentiune legata de punctul 12 din Decizia 461/ 28 decembrie 2006 emisa de RA-APPS, care conditioneaza restituirea in natura a Casei Cavalerilor, a Castelului Foisor, Cladirii Economat, Garajului Nou, Garajului Vechi, Uzinei electrice, Casei Noi a Gradinii, Cazarmei, Spalatoriei, Serei, Casei Vechi a Gradinii de expertiza tehnica de evaluare si de stabilire a masurilor de compensare a lucrarilor de reabilitare efectuate, ce prevedeau ramanerea in proprietatea statului roman a unor constructii si terenuri din Domeniul Peles si plata unei sulte.
In acelasi timp, reprezentantii RA-APPS au contestat decizia de executare la Judecatoria Ploiesti, care nu le-a dat insa castig de cauza.
Surse oficiale au precizat MEDIAFAX ca RA-APPS a sesizat totodata DNA si Parchetul, dar aceste institutii nu au raspuns pana in prezent sesizarilor.
In paralel, Secretariatul General al Guvernului a solicitat Corpului de Control al premierului sa verifice conditiile in care fostul director al regiei, liberalul Adrian Dumitru, a semnat decizia prin care Regele Mihai I a primit in posesie complexul Furnica.
In urma finalizarii controlului, Corpul de Control al premierului a acuzat comisia care a negociat Memorandumul de intelegere dintre fostul Guvern si Regele Mihai I pentru retrocedarea Domeniului Peles de nereguli si lipsa de transparenta, indicandu-l pe fostul ministru al Culturii Adrian Iorgulescu printre persoane responsabile. (Mediafax)