Conform celui mai recent sondaj Eurobarometru, sprijinul pentru politica agricolă comună (PAC) a UE a atins un nivel record.
Nivelul de sensibilizare a opiniei publice cu privire la PAC este la cel mai înalt nivel din 2007, 78% dintre respondenți declarând că sunt la curent cu politica agricolă comună a UE. Peste 70 % dintre respondenți sunt de acord că UE, prin intermediul PAC, își îndeplinește rolul în furnizarea de alimente sigure, sănătoase și durabile de înaltă calitate. Acest lucru demonstrează o înțelegere clară și o conștientizare acută a rolului esențial pe care îl joacă politicile agricole ale UE.
Majoritatea cetățenilor UE consideră că UE, prin intermediul PAC, își îndeplinește rolul în asigurarea unei aprovizionări stabile cu alimente în orice moment (81 %). În plus, aproximativ șapte din zece respondenți consideră că PAC contribuie la gestionarea durabilă a resurselor naturale (72 %), la dezvoltarea cercetării și a soluțiilor digitale pentru sprijinirea sectoarelor agricol și alimentar (71 %) și la consolidarea rolului fermierilor în lanțul alimentar (70 %). În plus, stimularea investițiilor și a creșterii economice, precum și crearea de locuri de muncă în sectoarele agricol și alimentar (70 %), contribuția la combaterea schimbărilor climatice (70 %) și asigurarea unor prețuri rezonabile la alimente (69 %) sunt, de asemenea, contribuții esențiale ale PAC, potrivit cetățenilor. Mai mult de șase din zece respondenți consideră, de asemenea, că PAC contribuie la reducerea disparităților regionale (66 %) și încurajează tinerii să se alăture sectorului agricol (63 %).
Sondajul arată, de asemenea, o apreciere puternică pentru fermieri în rândul cetățenilor UE, 92 % dintre aceștia afirmând că, în UE, agricultura și zonele rurale sunt importante pentru viitorul nostru, 52 % considerându-le „foarte importante”. Mai mult de jumătate (56 %) indică faptul că nivelul sprijinului financiar acordat de UE fermierilor pentru a contribui la stabilizarea veniturilor acestora este corect, ceea ce reprezintă o creștere de zece puncte procentuale față de 2022 și cel mai ridicat nivel din 2013. Aproape nouă din zece (88 %) sunt în favoarea continuării de către UE a plăților de subvenții către fermieri pentru desfășurarea unor practici agricole benefice pentru climă și mediu. Rezultatele arată, de asemenea, că 62 % sunt de acord că agricultura a avut deja o contribuție majoră la combaterea schimbărilor climatice.
În ceea ce privește prioritățile și așteptările, o majoritate covârșitoare a respondenților au răspuns că asigurarea unei aprovizionări stabile cu alimente în UE în orice moment (94 %), asigurarea unor prețuri rezonabile la alimente pentru consumatori (92 %), asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale (91 %) și consolidarea rolului fermierului în lanțul alimentar (90 %) sunt importante.
Acordurile comerciale ale UE sunt considerate în general un succes de către europeni, marea majoritate a acestora considerând că aduc beneficii semnificative agriculturii și consumatorilor din UE. Mai precis, 76 % sunt de acord că aceste acorduri asigură diversificarea piețelor și a aprovizionării cu produse agricole în UE. Peste șapte din zece consideră că aceste acorduri comerciale sporesc exporturile de produse agricole din UE în întreaga lume (73 %) și promovează standardele UE în materie de muncă și de mediu, inclusiv bunăstarea animalelor pentru producția agricolă în alte țări (71 %).
În ceea ce privește cunoașterea etichetelor europene de calitate, majoritatea europenilor (56 %) recunosc logoul agriculturii ecologice, în timp ce logourile indicației geografice protejate (IGP) și denumirii de origine protejate (DOP) ar putea beneficia de o recunoaștere mai largă.
Contextul
Acesta este cel de al optulea sondaj Eurobarometru privind „Europenii, agricultura și PAC”, realizat în toate cele 27 de state membre ale UE, în perioada 13 iunie-8 iulie 2024. 26 349 de respondenți din diferite grupuri sociale și demografice au fost intervievați în limba lor națională. Sondajul oferă o imagine de ansamblu cuprinzătoare a atitudinilor europenilor față de agricultură și PAC.