Marcăm 55 de ani de la nașterea eroului Bogdan Stan (14 august 1968 – 24 decembrie 1989) printr-un traseu tematic în București, ce trece prin locuri emblematice ale Revoluției din 1989 și deceniul care a precedat-o. La sfârșitul turului, o avem invitată chiar pe mama eroului nostru.
Bogdan Stan este unul dintre eroii evenimentelor, a cărui viață a fost curmată la doar 21 de ani. La momentul lui Decembrie 1989, el activa ca rugbist la Clubul Rapid București și lucra ca electromecanic la ISAF – Întreprinderea de Semnalizări și Automatizări Feroviare. Când a izbucnit Revoluția în Capitală, el a fost în prima linie a protestului. A ridicat împreună cu ceilalți manifestanți Baricada de la Intercontinental și a fost unul dintre revoltații care au adus camionul ce a constituit punctul de rezistență al nopții de 21-22 Decembrie 1989. Chiar dacă un tânăr de 17 ani a murit în brațele lui, a decis a doua zi să iasă din nou în stradă și a trăit momentul fugii dictatorului cu elicopterul.
Apoi a răspuns apelurilor TVR pentru a fi apărată de atacurile așa-numiților teroriști. În zorii zilei de 23 Decembrie 1989, Bogdan Stan a fost împușcat din incinta televiziunii cu două gloanțe de calibru sub 6 milimetri, conform Fișei Medicale oficiale. El și prietenul care îl însoțea l-au văzut pe asasinul îmbrăcat în civil. Internat de urgență în spital, medicii l-au operat de mai multe ori, însă rănile grave i-au provocat moartea peste o zi.
Mama lui Bogdan, doamna Elena Băncilă, ne-a povestit cum după 1989 s-a luptat neîncetat pentru a-l găsi pe criminalul fiului său, pornind de la informația că gloanțele ucigașe aveau calibrul sub 6 milimetri. Reprezentanții fostei Securități, Miliției și Armatei au negat că vreuna dintre instituții posedă asemenea armament cu care au fost împușcați mai mulți revoluționari în focul evenimentelor. În prezent, o stradă din București poartă numele lui Bogdan Șerban Stan, dar crima rămâne una cu autor necunoscut.
Turul Revoluției în amintirea lui Bogdan
Vă invităm să descoperiți povestea Revoluției și a eroului ei Bogdan Stan așa cum reiese din amintirile și documentele pe care familia sa ni le-a pus la dispoziție cu amabilitate. Proiectul se întinde pe două zile consecutive, necesare contextului și desfășurării detaliate a întâmplărilor:
– sâmbătă, 5 august, ora 10 – Victoria Socialismului: prezintă atmosfera anilor ‘80 cu date inedite despre obiceiurile, muzica şi viaţa cotidiană în comunism
– duminică, 6 august, ora 10 – Revoluția Română din 1989: continuăm cu evenimentele dramatice care au schimbat cursul istoriei și ne concentrăm pe oamenii din stradă, aflaţi de o parte și de alta a baricadei, revoltaţi şi represiune, eroi și criminali
La sfârșitul turului, o avem invitată pe doamna Elena Băncilă, mama lui Bogdan.
Durată tur: circa 3 ore.
Iniţiativa este gratuită, apolitică și independentă. Locurile sunt limitate, cu înscriere prin acest formular https://bit.ly/3Nit2tG. Vă așteptăm!
Eveniment de facebook https://fb.me/e/FYmSCiTp
Asociația București este organizatorul proiectului Turul Revoluției Române din 1989, primul eveniment de acest fel având loc în anul 2008 și de fiecare dată este oferit gratuit. Suntem deschişi către colaborări cu instituții de învățământ că să ținem evenimentul pentru elevi, liceeni și studenți.
Persoană de contact:
Alexandru Binescu
coordonatorul Turului Revoluției din 1989
0771 584 760