- Copiii care citesc se imunizează împotriva analfabetismului funcțional – una dintre concluziile primei dezbateri din cadrul Pactului pentru Lectură
Prima dezbatere din cadrul campaniei Pactul pentru Lectură a avut loc în seara de 15 februarie, la Librăria Humanitas de pe Lipscani. Moderat de jurnalistul Cătălin Striblea, evenimentul a prilejuit o discuție sinceră la care au luat parte editorii care au inițiat documentul (Dan Iacob – ART, Lidia Bodea – Humanitas, Silvia Colfescu – Vremea, Dan Croitoru – Polirom, Barna Nemethi și Iren Arsene – Curtea Veche Publishing), traducători (Radu Paraschivescu, Bogdan Ghiu, președintele Asociației Traducătorilor ARTLIT, Simina Popa), librari (Radu Șerban – Cărturești), agenți literari (Simona Kessler), specialiști în științe cognitive (președintele BRIO Dragoș Iliescu, psihiatrul Gabriel Diaconu), politicieni (senatorul PNL Liviu Brătescu, membru în Comisia de Cultură a Senatului, și deputatul USR Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților), reprezentanți ai autorităților publice invitate (Andreea Nanu – Administrația Prezidențială și Ioan Matei – Ministerul Culturii) și jurnaliști.
Asociația Editorilor din România a reluat prevederile Pactului, care cere autorităților să asume o campanie națională de promovare inteligentă a cititului, să respecte achizițiile de carte prevăzute în Legea Bibliotecilor (334/2002) și reducerile de tarife pentru coletele poștale care conțin cărți, prevăzute în Legea Culturii Scrise (186/2003), precum și să reintroducă voucherele de 100 de euro acordate profesorilor pentru a-și cumpăra cărți și materiale educaționale, dacă nu chiar să și extindă aceste stimulente financiare la alte categorii sociale – elevi, studenți, medici etc.
Editorii prezenți au subliniat că Pactul pentru Lectură nu a apărut ca să sprijine industria editorială, ci pentru a determina publicul și autoritățile să conștientizeze situația dramatică în care se află un segment foarte important al societății, anume tinerii, de la care așteptăm să construiască viitorul acestei societăți. Calitatea slabă a Educației, la toate nivelurile, gradul ridicat de analfabetism funcțional, abandonul școlar și lipsa de repere au fost la rândul lor evocate, pe lângă reducerea brutală a numărului de librării și de biblioteci în ultimii 33 de ani. Dragoș Iliescu a subliniat că intrarea unui copil în zona de analfabetism funcțional este influențată de timpul pe care îl petrece citind (cei care nu citesc au cele mai mari șanse să se regăsească între cei 42% analfabeți funcțional) și că orice reconstrucție a educației trebuie să nu neglijeze acest aspect.
Petiția prin care orice român poate semneze Pactul pentru Lectură este deschisă până pe 15 martie, la adresa https://www.petitieonline.com/pactul_pentru_lectura; în cele trei zile de când a fost publicată, petiția a adunat deja peste 700 de semnături. Următoarea dezbatere din cadrul calendarului care însoțește Pactul pentru Lectură va avea loc pe 27 martie și va avea ca subiect literatura de o parte și de alta a Prutului.
Pentru a descărca imagini de la eveniment, vă rugăm să apăsați AICI
Pentru a vedea înregistrarea video a evenimentului, vă rugăm să apăsați AICI
Asociația Editorilor din România este cea mai veche asociație profesională din mediul editorial, fondată în 1991 și reunește cele mai importante edituri din România. AER este organizatorul Salonului de Carte Bookfest, care are ediții în România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara) și în Republica Moldova (Chișinău).