O fermă solară mare reprezintă piesa centrală a propunerii unui arhitect pentru Expoziția Mondială din 2030 găzduită la Roma. Dacă este selectată pentru eveniment, structura asemănătoare mozaicului ar deveni „cea mai mare fermă solară urbană din lume” și ar alimenta locul expozițional din Roma cu energie regenerabilă. Masterplanul aparține Carlo Ratti Associati prin arhitectul Italo Rota și urbanistul Richard Burdett.
Potrivit lui Carlo Ratti Associati (CRA), Rota și Burdett, ideea este că toate națiunile care sunt prezente la Expoziția Mondială 2030 ar contribui la funcționarea sistemului.
Aceasta este menită să invite la un discurs asupra conceptului de partajare a energiei, stabilind în același timp „un nou model de dezvoltare urbană”.
„Expo 2030 Roma își propune să deschidă un nou teren pentru târgurile mondiale și alte evenimente de amploare”, a explicat fondatorul CRA, Carlo Ratti.
„Planul nostru principal experimentează procese colective de creare a orașelor, noi strategii de partajare a energiei și transformări urbane incluzive care depășesc cu mult limitele temporale și spațiale ale evenimentului”.
Ferma sa solară ar fi formată din sute de „arbori energetici” în formă pătrată, încorporați în parcelele dedicate fiecărei națiuni și proiectați pentru a-și deschide și închide panourile pe tot parcursul zilei.
În timp ce recoltează energie, aceste structuri ar oferi, de asemenea, umbră vizitatorilor care explorează situl și ar forma o structură asemănătoare mozaicului atunci când sunt privite de sus.