Time to ACT. Peste 1 milion de cazuri de cancer ar putea fi nediagnosticate în Europa din cauza COVID-19.

Screeningul regulat permite detectarea și tratarea timpurie a cancerului, au atras atenția participanții la evenimentul de lansare în România a campaniei ”Time to Act”.

”Cancerul nu va aștepta ca pandemia de COVID-19 să se termine. Împreună putem face diferența. Pentru fiecare dintre noi, totul începe cu prevenția și diagnosticarea precoce. Acestea oferă cele mai bune șanse pentru a ține cancerul la distanță. La nivelul UE, facem tot posibilul pentru a inversa tendința cancerului. Am pus în aplicare un Plan de luptă împotriva cancerului  care se concentrează pe nevoile pacienților, de la prevenție până la supraviețuire. Este un plan pentru toți europenii”, a explicat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate.

În ultimul an și jumătate, multe dintre resursele sistemului de sănătate s-au concentrat pe lupta împotriva COVID-19, fie că vorbim de resurse umane, fie că vorbim de accesul în spitale, accesul la serviciile din ambulatorul ori din cabinetele medicilor de familie. Pacienții oncologici au amânat sau au anulat anumite intervenții ori tratamente. Procesele de screening și diagnostic precoce ale afecțiunilor oncologice au fost afectate.

”Mai mult de 60% dintre pacienții oncologici din România s-au temut la fel de mult de COVID-19 ca și de recidiva cancerului. Provocarea privind zona de psiho-oncologie nu este o urmare a perioadei pandemice. La nivelul anului 2007, vedeam că 1 din 2 pacienți suferă de depresie clinică. Acest lucru nu s-a schimbat de-a lungul timpului”, a menționat și conf. dr. Csaba Degi, secretar executiv al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie.

Traseul pacientului

”Am luat măsuri pentru a asigura accesul în spitale prin modificarea structurii unităților cu circuite mixte (cu paturi COVID și cronici non- COVID). Am început să lucrăm, împreună cu specialiștii Casei Naționale de Asigurări de Săntate și ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, la designul traseului pacientului pentru a ajunge cât mai repede și mai eficient la un diagnostic precoce, mai ales în cazul unei afecțiuni oncologice, și la instituirea cât mai rapidă a tratamentului, pentru a oferi șanse cât mai mari de vindecare. De asemenea, au început deja să se deruleze programele de screening pentru cancerul de col uterin, mamar și colorectal”, a afirmat și Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății.

”Am pierdut 1 din 3 pacienți”

”În perioada pandemiei, mulți pacienți oncologici nu s-au prezentat la medic uneori de teamă, alteori din lipsa organizării serviciilor medicale.  Ca ginecolog oncolog, am văzut cum multe cazuri de cancer de col uterin – o mare problemă de sănătate publică în România- au fost pierdute, cancere ovariane nu au fost operate la timp, etc. Dacă ne uităm în statistici, din păcate, am pierdut 1 din 3 pacienți în această perioadă pandemică. Este momentul să acționăm hotărât, pe baza dovezilor medicale de care dispunem, în beneficiul pacienților noștri”, a menționat prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu, președinte al Grupului de Luptă împotriva Cancerului din Parlamentul României.

„Pandemia a avut un impact deosebit asupra pacienților cu cancer, care au avut un acces mai limitat la serviciile medicale. Însă paradigma accesului la servicii medicale s-a schimbat – în acest val 4 al pandemiei nu vom mai avea spitale dedicate COVID-19, ci spitale cu acces mixt. În ceea ce privește Oncologia, Planul european de Combatere a Cancerului este o inițiativă fără precedent în sănătate care, cu siguranță, va accelera demersurile și în România. Lucrurile s-au mișcat extrem de bine în domeniul oncologic – se lucrează intens la un Plan Național de Combatere a Cancerului”, a  anunțat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here