Băutul cafelei este consideratunul dintre cele mai răspândite obiceiuri pe întreg globul. Pe lângă efectele sale de energizare a organismului, consumul de cafea, dacă este efectuat corect, aduce o mulțime de alte beneficii. Iată însă cum trebuie să o consumi astfel încât să fie considerat un obicei sănătos.
În primul rând, la fel ca înmulte alte cazuri, în ceea ce privește cafeaua calitatea este importantă. De aceea, caută întotdeauna cafea organică certificată care este cu siguranță varianta sănătoasa pentru organism. Aceasta este atent cultivată, culeasă și prelucrată astfel încât să nu iei încă de la prima oră o doză de chimicale alături de cea d
e energie.
Cum se consumă o cafea pentru a fi benefică organismului
Când este bine să o bei, dar și cum este de recomandat să o consumi sunt câteva aspecte ce au un cuvânt important de spus în ceea ce privește consumul sănătos de cafea.
- Cafeaua este recomandat a fi băuta până în ora 2 dupa-amiază. Deoarece ea conține printre cele mai importante doze de cafeină zilnică, studiile au arătat că aceasta este cel mai bine procesată de organism în primele ore ale zilei. Mai mult, dacă oferi corpului o doză de cafeină prea târziu, aceasta îți poate afecta somnul și calitatea acestuia.
- Evită consumul în exces. Ca în multe alte situații, moderația este cuvântul cheie. Chiar dacă băutul cafelei aduce multe beneficii, dacă se depăsește doza potrivită te poți lovi de efecte adverse, precum palpitații, agitație sau tremurat. Specialiștii recomandă consumul a 2,5 mg de cofeină pe kilogram, ceea ce ar însemna o cană medie de cafea pentru cineva care cântărește 60 kg. Cu toate acestea, doza de cafeină trebuie să fie considerabil mai mare pentru a fi observate efecte secundare.
- Nu în ultimul rând, oferă-ți timp pentru a o consuma în tihnă. Chiar dacă timpul este cel mai greu de găsit, o cafea savurată pe liniște este mult mai bine asimilată de organism. Mai mult, contrar obiceiului, este recomandat ca aceasta să nu fie consumată pe stomacul gol. De aceea, dacă ne uităm la cum consumă francezii cafea, putem înțelege de ce lângă aceasta ei au ori un croissant ori câțiva biscuiți.
Astfel consumată, cafeaua poate fi considerată a fi un excepțional antioxidant pentru organism, mai ales dacă este băută simplă, neagră, fără lapte sau îndulcitor.
Mai mult, datorită proprietăților sale, cafeaua ajută la eliminarea din organism a apei în exces. De aceea, băutul unei cafele pe zi este recomandat persoanelor care suferă de edem la nivelul membrelor inferioare sau superioare.
Tipuri de cafele sănătoase
Cafeaua sănătoasă pentru organism este cea neagră, simplă, fără alte adaosuri de lapte, îndulcitori sau arome. Cu toate acestea, mai există câteva feluri sănătoase de a bea cafea astfel încât să experimentezi și alte arome.
- Turmericul în cafea, pe lângă faptul că îi oferă cafelei o culoare deosebită, are importante efecte antiinflamatorii.
- Dacă simți nevoia uneori de a schimba gustul cafelei, poți adăuga în ea un vârf de scorțișoară. Studiile au arătat că scorțișoara, consumată cu moderație, reduce colesterolul din sânge.
- Pudra de cacao pe lângă faptul că oferă o aromă iubită de multe persoane, aceasta contribuie în lupta împotriva bolilor de inimă.
- Poate fi o surpriză, însă înlocuitorul mai sănătos al laptelui sau al zaharului este untul. Adaugă puțin unt nesărat în cafeaua ta și vei obține o doză dublă de antioxidanți.
În concluzie, este ușor de înțeles de ce cafeaua este considerată acel numitor comun pe care îl împărtășesc aproape toate națiile. Ritual de dimineață sau pur și simplu un obicei social, cafeaua se regăsește în aproape fiecare casă, restaurant, cafenea sau bar din lume. Pe lângă faptul că te bucuri în fiecare dimineață de aroma ei deosebită și de toate beneficiile pe care le are asupra organismului, acum știi și toate trucurile pentru a o valorifica la adevărata ei valoare.