O filmare cu camera ascunsa, facuta de un reporter polonez la un abator din regiunea centrala Mazovia a dezvaluit, in aceasta saptamana, cum vite foarte bolnave erau sacrificate iar carnea era vanduta fara inspectie veterinara.

Vitele, incapabile sa mearga, erau trase din camion cu o franghie legata de coarne si transate noaptea, fara ca un medic veterinar sa fie prezent, o incalcare a celor mai elementare standarde ale industriei. Lucratorii inlaturau eventualele urme ale tratamentului aplicat animalelor sau ale bolilor – zone ranite, tumori.

Carnea de la vitele bolnave a ajuns in mai mult de zece tari europene, printre care si Romania. Autoritatile sustin ca marfa, livrata catre o singura firma, a fost distrusa. ANSVSA a fost notificata oficial prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, despre prezenta Romaniei pe lista de distributie a companiei poloneze investigata de serviciile veterinare ca urmare a informatiilor relevate de ancheta media.

In Romania, carnea de vita congelata a fost livrata catre o singura firma din judetul Ilfov. Inspectorii DSVSA Ilfov s-au deplasat la depozitul firmei respective, unde au identificat 1.434 de kg de produse provenite de la firma poloneza. Chiar in conditiile in care doar o cantitate de 21,37 de kg a fost notificata prin SRAAF ca facand parte din lotul incriminat, firma din Romania a decis sa distruga tot lotul.

ANSVSA precizeaza ca nicio cantitate din produsele firmei respective nu a fost comercializata.

Alte state in care a a ajuns carnea sunt: Estonia, Spania, Finlanda, Franta, Ungaria, Lituania, Portugalia si Suedia.

Oficial, autoritatile poloneze au identificat 9,5 tone de carne provenite de la respectivul abator, din care 2,7 tone au fost exportate in UE. In Slovacia autoritatile veterinare au descoperit ca 300 de kg de carne din Polonia au fost distribuite catre restaurnate si scoli locale.

Aceste valori sunt nu un varf al aibergului, ci o farama din aisberg. O dovedeste chiar Patryk Szczepaniak, autorul reportajului cu camera ascunsa, care a spus ca dupa prezentarea filmului la televiziune, inboxul i s-a umplut de mesaje de la oameni care lucreaza sau au lucrat in abatoare sau de la fosti oficiali care sustin, cu totii, ca astfel de lucruri se intampla sau s-au intamplat acolo unde au lucrat.

Szczepaniak a lucrat trei saptamani la abator, pentru a-si realiza reportajul, iar in cele trei nopti in care a muncit in schimbul III a numarat abatorizarea a 28 de animale prea bolnave pentru a sta in picioare. La o luna dupa ce a incetat sa lucreze in abator, s-a intors pentru a filma, timp de cinci nopti consecutiv, de pe un camp din apropiere, si a vazut mereu camioane care aduceau vite bolnave.

Confruntati cu imaginile video, proprietarul abaorului si medicul veterinar angajat au negat orice abatere.

Iar acesta nu este singurul scandal de acest tip: in decembrie proprietarul unui abator din apropierea orasului polonez Lodz a fost condamnat la inchisoare pentru o speta similara.

In Polonia o vita bolnava costa de sase ori mai putin decat una sanatoasa, si, conform calculelor lui Szczepaniak, abatorizarea a 20 de vite bolnave pe zi inseamna pentru proprietar un profit suplimentar de 80.000 de euro anual, iar daca toate vitele abatorizate anual ar fi bolnave, sporul de profit ar depasi jumatate de milion de euro.

Traderii nu vorbesc de vite bolnave, ci le prezinta drept „traumatizate” sau „deteriorate”. In doar o ora de convorbiri telefonice doi reporteri au vorbit cu zeci de comercianti deschisi la o tranzactie cu vaci bolnave, ziaristii calculand ca exista, probabil in jur de 300 de astfel de traderi care opereaza in Polonia.

Fara a cunoaste bolile de care animalele au suferit, este dificil de estimat care este riscul pentru sanatatea oamenilor, dar expertii vorbresc de riscuri imediate de salmonella, E coli sau febra aftoasa.

Potrivit celor mai recente cifre ale organizatiei comerciale a Natiunilor Unite, Comtrade, Polonia a exportat in 2017 mai mult de 415 de milioane de kilograme de carne de vita, in valoare de peste 1,5 miliarde de dolari, conform The Guardian.

vaci bolnaveScandalul este in masura sa puna sub semnul intrebarii circulatia produselor in spatiul european, pentru ca, odata ce carnea este „certificata” la abator, nu mai este inspectata inainte de a ajunge la consumatori.

De notorietate este scandalul carnii de cal din 2013, care a relevat, la randul sau, complexitatea circulatiei carnii pe piata unica europeana.

Conform celui mai recent raport al RASFF – Food and Feed Safety Alerts, sistemul de alerta al Comisiei Europene, doar in 2017 institutia a emis 3.832 de notificari, din care 942 de alerte, 706 informari si 1.588 de refuzuri in vama, cresterea totala fiind de 28% fata de notofocarile trimise cu un an inainte.

66 de notificari au tinut de hrana, afectata in agenti patogeni sau virusuri. Salmonella in oua din Polonia si in salam din Spania, intoxicatii cu histamina dupa consumul de ton din Spania, din nou salmonella in lapte praf pentru sugari, listeria in produse din Estonia, Finlanda, Polonia sau Suedia sunt doar cateva dintre notificarile emise.

Campioane la notificari sunt Italia (551), Olanda (491), Marea Britanie (373), Germania (385), Spania (239) sau Polonia (87), in timp ce Romania a stat la baza a doar 19 notificari.

Cele mai expuse categorii de produse sunt pestele si produsele din peste – 135 de alerte, 82 de refuzuri in vama, 117 atentionari, urmat de fructe si legume – 86 de alerte, 285 de refuzuri in vama si 101 atentionari, carnea de pasare – 96 de alerte, 330 de refuzuri in vama si 61 atentionari, carne si produse din carne – 78 de alerte, 39 de refuzuri in vama si 38 atentionari.

Uniunea Europeana va trimite saptamana viitoare a echipa de inspectori in Polonia pentru a investiga si a vedea cum pot fi evitate astfel de situatii in viitor, spune un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here