Sistemele de recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare montate pe autovehicule sunt considerate în general costisitoare, dar odată cu aglomerarea traficului urban și extraurban, extinderea parcurilor auto și, mai ales, digitalizarea și interconectarea la nivelul societății, ele au devenit necesare, atât din perspectiva îmbunătățirii siguranței publice și private, cât și din perspectiva îmbunătățirii calității serviciilor și a nivelului de confort. Dezvoltarea continuă a camerelor de supraveghere video IP, atât în privința performanțelor și nivelului de calitate, cât și în privința dotărilor, prin prisma utilizării variate, a generat o reducere a costurilor, iar acum astfel de sisteme pot fi implementate la scară largă.

, companie membră a grupului ELKO specializată în distribuția unei game largi de echipamente și soluții IT, este unul dintre promotorii acestui concept în România, lucrând alături de partenerii săi tehnologici la implementarea unor astfel de proiecte. Acestea au rolul de a eficientiza traficul, parcările şi de a creşte securitatea. Cele mai recente implementări locale se bazează pe camere de reţea IP şi senzori de detecţie care pot fi gestionate de un software LPR (License Plate Recognition – recunoașterea numerelor de înmatriculare).

Evident, unul dintre scopurile principale ale unui sistem LPR este siguranța. Montarea camerelor IP Axis în intersecții sau zone aglomerate permite identificarea rapidă a celor care încalcă regulile de circulație, iar semnalizarea lor corespunzătoare poate îmbunătăți semnificativ siguranța rutieră. Totodată, camerele pot fi folosite cu succes în punctele de taxare, astfel încât să fluidizeze traficul în cazul celor care au plătit în avans. O altă implementare întâlnită tot mai des are rolul de a automatiza controlul accesului cu autovehicule în anumite zone. De exemplu, un dezvoltator imobiliar poate decide să monteze tehnologie LPR pentru a permite numai locatarilor să pătrundă cu autovehiculul în zona respectivă, pe când o companie le poate folosi pentru a permite numai angajaților cu mașini de serviciu să folosească parcarea din dotare. De asemenea, există și parcări auto pe termen lung cu sisteme de plată în avans, care pot folosi astfel de soluții pentru automatizarea accesului.

Există însă și scenarii de utilizare mai puțin obișnuite. De exemplu, companii din domeniul auto au implementat un astfel de sistem pentru a permite clienților să urmărească în timp real, prin Internet, ce se întâmplă cu autovehiculul lor în service. Altădată, aceeași aplicație este folosită pentru ca maşinile clienților care revin să fie identificate în mod automat pe baza numărului de înmatriculare încă din momentul în care pătrund în parcare, iar angajații să fie astfel mai pregătiți.

Domeniile de aplicabilitate ale tehnologiei LPR sunt, astfel, foarte variate, iar scenariile de utilizare sunt limitate numai de imaginația autorităților, companiilor și instituțiilor. Camerele de supraveghere IP Axis Communications reprezintă cea mai bună alegere în acest scop, datorită calității deosebite a imaginilor video și performanțelor excelente, care maximizează precizia întregului sistem. Iar portofoliul de produse este variat, pentru a putea îndeplini diferite cerințe venite din partea utilizatorilor. Spre exemplu, camerele Axis din seria P13 sunt concepute pentru montare la exterior, încorporează tehnologii Lightfinder pentru sensibilitate sporită la lumină și Forensic WDR pentru imagini mai detaliate, fiind disponibile în variante cu rezoluții de până la UHD. Modelele din seria Q16 includ tehnologia Arctic Temperature Control, care permite operarea în condiții de temperatură foarte scăzută și oferă rezoluții de până la 5472×3648 pixeli. Iar pentru situațiile în care se impune apropierea imaginii, camera Q1765-LE dispune de funcție de zoom optic 18x cu focalizare automată.

În orice condiţii

În anumite domenii, pentru a obține eficiență maximă, camerele IP pot fi cuplate cu senzori de detecţie OPTEX. RLS-2020S este un dispozitiv ce poate detecta prezenţa maşinilor mici sau mari, sau autovehicule în mişcare cu o viteză de până la 45km/h şi are capabilitatea de a ignora traficul uman. Odată instalat, senzorul poate activa camerele de supraveghere la orice detecţie a mişcării, utilizatorii putând seta un număr de 4 zone de detecţie independente. Comparativ cu camerele IP de reţea, senzorul poate funcţiona în orice condiţii de temperatură şi de iluminare, folosind pentru detecţie o undă laser invizibilă ochiului uman. Modelul 2020S integrează un microprocesor îmbunătăţit care oferă capabilităţi de detecţie superioare. Senzorul este compatibil PoE şi poate fi integrat cu majoritatea platformelor VMS cunoscute. Alte două produse care pot fi folosite pentru a detecta rapid şi simplu maşinile din trafic sunt OPTEX OVS-01GT şi OPTEX OVS-01CC. Detectorii din această gamă, denumită Viik, folosesc tehnologia Frequency-Modulated-Continuous-Wave (FMCW) şi sunt potriviţi pentru situațiile în care circuite de tip group-loop nu pot fi instalate. ViiK OVS-01GT este un senzor dual bazat pe microunde şi ultrasunete şi care are capacitatea de a detecta atât mişcarea unui autovehicul, cât şi prezenţa lui, iar OVS-01CC poate detecta şi număra autovehicule mici sau mari cu viteze de până la 60km/h.

Soluţie LPR creată în România

Metrici este o companie românească ce a devoltat unul dintre cele mai performante aplicații software de detecţie a plăcuţelor de înmatriculare. Aplicaţia Metrici poate fi folosită pentru a gestiona traficul sau controla accesul în anumite zone restricţionate, oferind şi analize statistice ce pot fi folosite pentru o planificare proactivă a gestionării traficului. Soluţia oferă rapoarte segmentate pe zone, intervale de timp sau număr de maşini, în plus poate calcula şi viteza medie pe intervale orare. Compania are în plan extinderea și cu alte facilități utile de recunoaștere.

 

Despre Grupul ELKO și ELKO Romania

Grupul ELKO este unul dintre cei mai mari distribuitori de produse și soluții IT din regiune, reprezentând 210 de producători și oferind o gamă largă de produse și servicii către mai mult de 7700 de companii, producători de calculatoare, retaileri, integratori de sisteme din 30 de țări în Europa și Asia Centrală. Cifra de afaceri a grupului în 2017 s-a ridicat la 1.593 de milioane USD.

ELKO Romania face parte din Grupul ELKO și este specializată în distribuția unei game largi de echipamente și soluții IT: soluții mobile, componente, soluții de infrastructură IT și de stocare, soluții de supraveghere video, echipamente industriale, software, periferice. Compania comercializează produsele din portofoliu exclusiv prin intermediul partenerilor săi, companii revânzătoare (reselleri, retaileri, e-taileri, companii care proiectează, instalează și revând soluții IT, sisteme de comunicații și supraveghere video), adresând toate canalele de distribuție IT & Telecom.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here