Fumatorii par sa nu fie foarte bine informati in privinta tigarii electronice, in ciuda faptului ca acestia sunt primii care ar avea de castigat de pe urma utilizarii acestui dispozitiv. Lipsa de informare se datoreaza in mod special articolelor anti-tigara electronica bazate pe zvonuri false si fara nicio baza stiintifica. Iata trei lucruri pe care fumatorii ar trebui sa le stie despre tigara electronica si pe care companiile producatoare de tutun, precum si institutiile guvernamentale care le sprijina, incearca din rasputeri sa le ascunda:
1. Tigara electronica este mult mai putin daunatoare decat tutunul
In presa circula multe zvonuri nefondate conform carora vaporii de tigara electronica ar fi chiar mai daunatori decat fumul de tigara. Cu toate acestea, nu exista nici macar un singur studiu care sa demonstreze stiintific aceasta afirmatie. In schimb, exista numeroase studii care demonstreaza contrariul, unul din cele mai detaliate fiind condus de catre Public Health England si relevand faptul ca tigara electronica este cu 95% mai sigura pentru organismul uman decat tigarile clasice.
Intrebarea este: oare concluziile unor oameni de stiinta nu sunt mai credibile decat parerile neavizate ale unor institutii si companii care, din teama de a nu-si pierde clientii, dezvolta o propaganda care costa milioane de vieti anual?
2. Tigara electronica este mult mai putin costisitoare decat fumatul
Multi fumatori se uita la pretul unei tigari electronice si il compara cu pretul unui pachet de tigari, concluzionand ca nu merita investitia si continuand sa fumeze linistiti. Insa este cat se poate de clar ca, din start, fac o comparatie gresita.
Un pachet de tigari este un produs consumabil, pe cand o tigara electronica nu. In prezent, o tigara electronica pentru incepatori costa aproape 100 lei, iar consumabilele (rezistente si e-lichid) ajung la un cost lunar total mediu de 50 lei. Asadar, un fost fumator de 1 pachet pe zi, care ar fi cheltuit aproape 500 lei lunar pe tigari, isi amortizeaza investitia initiala in dispozitiv si in consumabilele din prima luna dupa numai o saptamana. Incepand cu a doua luna, singurele costuri raman cele cu consumabilele, acest lucru insemnand ca un vaper cheltuie cu pana la 80% mai putin decat un fumator.
3. Tigara electronica te ajuta in mod real sa renunti la fumat, fara a te mai supune la chinurile sevrajului de nicotina
Renuntarea la fumat este un proces dificil. O mare parte din fumatori au incercat cel putin o data sa renunte la acest viciu, esuand de fiecare data. Fie ca au incercat sa o faca cu ajutorul plasturilor sau gumelor cu nicotina sau au incetat brusc sa mai fumeze, rata de esec este undeva la 95%.
Metodele alternative de livrare a nicotinei precum plasturii sau gumele cu nicotina esueaza deoarece nu sunt construite sa ofere ceea ce tigarile electronice pot: experienta senzoriala si reflexul de a duce ceva la gura si a inhala. Pentru psihicul uman, tigara electronica este un substitut mai sigur si mai elegant al tigarilor clasice. Practic, creierul unui fost fumator nu va mai simti ca renunta la un reflex inradacinat de-a lungul anilor. De multe ori, fumatorii au caderi nervoase si nu se mai simt in largul lor atunci cand incearca sa renunte la fumat.
Tigara electronica iti ofera libertatea de a te bucura de un tabiet cu care te identifici, fara a te mai expune la substantele periculoase regasite in fumul de tigara. In plus, poti alege concentratia de nicotina si aromele pe care le doresti, pe piata existand o diversitate uluitoare de lichide pentru tigara electronica.