Infrastructura medicala privata acopera 75% din totalitatea unitatilor medicale din Romania, cu o crestere medie anuala de 300%, in ultimii 15 ani, potrivit unui studiu al Institutului National de Statistica.

In Romania exista, in prezent, 56.295 de unitati sanitare, de la spitale, cabinete si clinici de specialitate, la farmacii si laboratoare de analize, iar dintre toate acestea, 75% sunt private, potrivit unui studiu bazat pe date ale Institutului National de Statistica (INS) si prezentat de Alianta pentru Sanatate din Romania si Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

In ceea ce priveste policlinicile, centrele si cabinetele medicale de specialitate si cabinetele stomatologice, 90% dintre acestea sunt private, se arata intr-un comunicat de presa remis luni agentiei MEDIAFAX. De asemenea, anual, in sistemul privat de sanatate ajung peste cinci milioane de pacienti.

„Potrivit Institutului National de Statistica, dezvoltarea sistemului medical privat s-a extins de 60 de ori, din anul 1997, in ceea ce priveste unitatile medicale si personalul angajat. Asa se face ca, pana in anul 2014, numarul paturilor din unitatile medicale private a crescut de la 63 la aproape 5800. in acelasi timp, paturile din sistemul public s-au imputinat, de la 166.411 la 125.192, ceea ce inseamna o scadere de 24,76%. Cele mai mari scaderi sunt inregistrate in judetele Arad si Tulcea, unde numarul de paturi s-a injumatatit. Cele mai multe paturi in sistemul privat sunt in Bucuresti (1312), Iasi (709), Brasov (466) si Arad (345), iar la polul opus, exista 14 judete fara o astfel de facilitate”, se arata in comunicatul de presa.

„Exista o preocupare constanta in ceea ce priveste dezvoltarea durabila. Nicio investitie nu este facuta inainte ca un jucator sa analizeze nevoile si sa isi ia toate masurile necesare pentru ca rezultatul sa fie cel dorit si estimat. A nu se intelege ca suntem in competitie cu sistemul public de sanatate. Ba, dimpotriva, cautam sa ne completam, deci sa fim doua structuri complementare. La inceput, a fost dificil, dar acum lucrurile s-au asezat si exista o oarecare predictibilitate, mai ales ca avem un scop comun: acela de a oferi cele mai bune servicii pacientilor nostri, deziderat pe care noi il completam cu acela de a mentine un pret accesibil”, sustine Cristian Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private si al Aliantei Pentru Sanatate din Romania.

Datele mai arata ca, in 1997, existau doar doua spitale private, iar acum numarul lor a ajuns la 161. in acelasi interval, sistemul de stat a inchis 50 de unitati, ajungand la 366, ceea ce inseamna o scadere de 12%. in judetele Arad, Bihor, Botosani si Hunedoara, activitatea a incetat in cate patru spitale.

O situatie similara se intalneste si in cazul personalului medical, numarul medicilor care lucreaza in mediul privat crescand de la 2,23% in 1997, la 25,98% in 2014, ca pondere din totalul medicilor care lucreaza in Romania, inclusiv medici de familie si stomatologi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here