Guvernul norvegian, prin Granturile Norvegiene, a acordat cofinantare in valoare de 1,1 milioane de euro unui proiect de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) si din sticla ce va fi implementat la nivel national si va costa 2,6 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presa al Green Group, organizatia dezvoltatoare a sistemului automatizat de reciclare SIGUREC.

in cadrul proiectului, implementat de GreenWEEE International, au fost achizitionate 32 de camioane pentru colectarea deseurilor reciclabile (pentru DEEE si sticla), 430 de containere abroll pentru depozitare si transportul deseurilor electrice si electronice, doua incarcatoare frontale Wolla (pentru sticla) si 900 de containere pentru colectarea selectiva a sticlei (din metal si din plastic), anunta Agerpres.

Proiectul, finantat prin intermediul Programului „Inovare Verde in Industria din Romania”, este administrat de Innovation Norway, cel mai important instrument al guvernului norvegian privind dezvoltarea intreprinderilor si a industriei norvegiene.

Scopul implementarii proiectului in Romania este acela de a imbunatati infrastructura de colectare SIGUREC si de a dezvolta infrastructura de preluare a deseurilor de sticla si electrice si electronice de la diverse categorii de generatori: HORECA, clienti industriali, retaileri, societati comerciale, cladiri de birouri, cat si de la populatie. in plus, pentru gestionarea proiectului, vor fi generate minimum 70 de locuri de munca noi.

Potrivit sursei citate, prin finantarea obtinuta, se continua extinderea proiectelor de colectare SIGUREC la nivel national, toate materialele colectate prin acest sistem fiind transportate in fabricile de reciclare din tara, partenere in proiect, precum: Greentech, Romcarbon, Greenweee International, Greenlamp Reciclare, Greenglass Recycling, Ecopaper, Vrancart, Can-Pack Romania.

SIGUREC este un proiect Green Group care s-a dezvoltat in etape, incepand din 2012 cu amplasarea unui aparat automatizat in incinta Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, odata cu semnarea unui Acord Voluntar intre minister, reciclatori si retaileri, proiect care a ajuns in prezent la 161 de puncte fixe si mobile de colectare in 36 de judete din Romania.

Programul „Inovare Verde in Industria din Romania’ face parte din schema de finantare oferita de Norvegia prin Granturile Norvegiene si vizeaza cresterea competitivitatii companiilor ce activeaza in industria verde, ecologizarea industriilor existente si dezvoltarea spiritului antreprenorial verde prin inovatie.

GreenWEEE International este cea mai mare fabrica integrata de tratare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) din Romania si una dintre cele mai moderne din Europa.

Compania face parte din Green Group – cel mai mare parc de reciclare din Romania si, la ora actuala, o capacitate de procesare de 50.000 tone/an si ofera servicii de colectare, tratare si reciclare a tuturor celor 10 categorii de DEEE mentionate in legislatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here