Peste 300 de oameni au fost prezenti joi, 1 octombrie, la Gala Premiilor Constantin Brancoveanu, unde au fost decernate premiile celei de-a doua editii a evenimentului care onoreaza valorile culturii romane. Oameni de cultura, reprezentanti ai Academiei Romane, diplomati, oameni de afaceri si reprezentanti ai mass-media au participat la Gala de aseara si au fost alaturi de cei noua laureati si de membrii juriului.
Cele sapte categorii premiate au fost Muzica, Arhitectura, Arte Plastice, Istorie, Literatura, Teatru si Sculptura. Acestora li s-au adaugat doua premii speciale, acordate de Fundatia Alexandrion unor oameni remarcabili, care au pus o amprenta importanta asupra domeniilor în care activeaza.
Astfel, premiul pentru Sectiunea Muzica a fost acordat domnului Marin Cazacu, muzician eminent, violoncelist, solist concertist al Filarmonicii George Enescu, membru al Trio-ului Pro Arte, cu activitate concertistica în Romaia, Europa, Asia si cele doua Americi.
Arhitectul si profesorul universitar Emil Barbu Popescu este laureatul Sectiunii Arhitectura. La cei 77 de ani, este arhitect cu proiecte pe planseta si profesor si are, în portofoliu, lucrari de reper în arhitectura romaneasca: Academia de Fotbal de la Mogoasoaia, Casa Olimpismului, Sediul Federatei Romane de Fotbal sa Stadionul Sportul Studentesc.
Castigatorul Sectiunii Arte Plastice este pictorul si graficianul roman Sorin Dumitrescu, discipol al parintelui Constantin Galeriu, profesor universitar la Academia de Arte din Bucuresti si membru corespondent al Academiei Romanie, din 2006.
Fundatia Magazin Istoric a prmit prmeiul pentru categoria Istorie. Magazin Istoric este una dintre cele mai longevive reviste din Romania. Aparuta în anul 1967, a împlinit 48 de ani si a ajuns publicarea a 583 de numere.
Profesor, dramaturg, eseist si poest, Dumitru Radu Popescu a fost laureatul Sectiunii de Literatura, în timp ce Mihai Maniutiu a castigat premiul la Teatru. Cea de-a 7-a categorie – Sculptura – l-a avut drept castigator pe cunoscutul sculptor stefan Ramniceanu.
Premiilor speciale au fost acordate de Fundatia Alexandrion istoricului Ladislau Gyemant, pentru contributiile originale la dezvoltarea scolii de istorie a Transilvaniei si o cariera închinata cercetarilor istorice, dar si col. (rtr.) ing. Dorin Petrut, care a luptat în Irak si s-a sacrifcat pentru protejarea vietii colonelului Allen Brown, seful de stat major al NTM-I (NATO Training Mission Irak).
“I-am onorat, astfel, pe cei care cred în puterea mintilor stralucite si a spiritelor înalte, aducand un tribut uriasei mosteniri istorice lasate de Constantin Brancoveanu, una dintre figurile emblematice ale spiritualitatii noastre nationale. Credem cu tarie ca este datoria noastra morala sa pastram acest model în lumina si atentia societatii romane si de aceea ne-am luat angajamentul de a organiza în fiecare an aceasta Gala prin care onoram valorile culturii romane. Faptul ca am avut alaturi de noi atat de muti oameni este un semnal clar al faatului ca înca mai exista o sansa pentru cultura si pentru cei care si-au pus viata si cariera în slujba ei”, a declarat dl. Nawaf Salameh, presedintele Fundatiei Alexandrion.
Ca si anul trecut, nominalizarile, selectia listei scurte si decizia asupra castigatorilor finali au apartinut unui juriu extern, independent, format din reprezentanti ai Academiei Romane si condus de Acad. Dan Berindei, Presedintele Academiei Romane. Din juriu au mai facut parte: Marina Constantinescu, prof. univ. Dana Duma, prof. Filaret Acatrinei, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. arh. Dorin stefan, prof. univ. dr. Eugen Negrici, prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, Magdalena Popescu-Bedrosian si Dumitru Constantin (secretarul juriului).
Premiile au constat într-o diploma onorifica si o statuie care reprezinta imaginea lui Constantin Brancoveanu, realizata de sculptorul Ioan Bolborea.
Gala Premiilor Constantin Brancoveanu a fost prezentata de actrita Maia Morgenstern, iar momentele artistice au fost asigurate de ansamblul de copii Mugurasii Brancoveni, Casandra Maria Hausi si grupul Anton Pann.