Zona euro a inregistrat inflatie negativa in septembrie, pentru prima oara in ultimele sase luni, evolutie care surprinde analistii si amplifica presiunile asupra Bancii Centrale Europene (BCE) pentru suplimentarea masurilor de stimulare, transmite Bloomberg.
Preturile de consum din zona euro au scazut cu 0,1% in septembrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor preliminare publicate miercuri de biorul european de statistica, Eurostat.
Analistii anticipau ca preturile de consum vor stagna, potrivit Mediafax.
Date separate ale Eurostat arata ca somajul din zona euro s-a mentinut la nivelul de 11%.
Declinul preturilor este in mare parte consecinta energiei ieftine, iar presedintele BCE, Mario Draghi, a semnalat ca institutia ar putea extinde programul de suplimentare a lichiditatilor, daca va fi nevoie pentru evitarea deflatiei.
Doua treimi dintre analistii intervievati de Bloomberg in aceasta luna considera ca BCE va suplimenta programul de achizitii de active in valoare totala de 1.100 miliarde de euro.
„Incetinirea inflatiei pare sa fie un factor temporar, provocat de preturile petrolului. in lipsa presiunilor inflationiste, este probabil ca BCE sa intensifice discutiile despre noi masuri de stimulare”, a declarat Johannes Gareis, analist la Natixis la Frankfurt.
Preturile energiei au scazut cu 8,9% in septembrie, fata de anul trecut.
Inflatia core, care exlude elemente volatile precum preturile alimentelor si energiei, a ramas neschimbata, la 0,9%.
in Spania, preturile de consum au scazut cu 1,2% in septembrie, fata de acum un an, aproape dublu fata de estimarile analistilor, in timp ce inflatia din Germania a devenit negativa (-0,2%) pentru prima oara in opt luni.
BCE a anticipat in aceasta luna ca economia zonei euro va inregistra anul viitor o crestere de 1,7% si o rata a inflatiei de 1,1%.