De-a lungul timpului, materialele si solutiile Saint-Gobain au contribuit la constructia, consolidarea si restaurarea unora dintre cele mai importante cladiri din lume. Datorita materialelor sale de constructie care sunt o parte integranta a arhitecturii, Grupul a devenit o companie de top ce a contribuit in mod semnificativ la evolutia noastra ca societate. Cu o preocupare constanta pentru inovatie, invatare din experientele trecutului si anticiparea viitorului, Saint-Gobain a inteles ca arhitectura defineste atat civilizatia si cultura, cat si peisajul deopotriva.

Portofoliul Saint-Gobain include cladiri vechi si legendare, zgarie-nori impresionanti, cladiri de birouri cu un design revolutionar, scoli sigure si viu colorate, case durabile, confortabile si multe altele, fiind parte a proiectelor arhitecturale semnificative din fiecare colt al lumii – de la Palatul Versailles la centrele moderne de cercetare din Nordul inghetat al Europei.

«De la primii pasi facuti in lumea arhitecturii, Saint-Gobain a continuat pe calea evolutiei continue si a inovatiei. Luvrul, Teatrul Balsoi, Statuia Libertatii, Stadionul Maracana, aeroportul international din Copenhaga sunt doar cateva dintre cele mai importante cladiri ale lumii la care Saint-Gobain a contribuit cu materiale», a declarat Constantin Hariton, Delegat General Adjunct al Grupului Saint-Gobain din Romania.

Reperele istoriei Saint-Gobain in lumea arhitecturii:

A inceput spre sfarsitul secolului al XVIII-lea cu asa numitele Immeubles classiques (cladiri clasice), intr-o perioada caracterizata de fenomenul concentrarii urbane. Materialele si solutiile Saint-Gobain au contribuit la infrumusetarea interioarelor datorita oglinzilor mari si constructiilor pe mai multe etaje, considerate un semn distinctiv al nobilitatii. Unul dintre cele mai bune exemple este Sala Oglinzilor de la Versailles. Oglinzile joaca in aceasta faimoasa incapere din palat un rol impresionant. Cele 375 de oglinzi au fost create de catre Saint-Gobain in 1684, fiind una dintre primele sale comenzi si, fara indoiala, cea mai importanta de la acea epoca.
Schimbarile profunde produse in arhitectura mondiala la inceputul secolului XX au gasit compania Saint-Gobain pregatita sa raspunda noilor solicitari. Materialele si solutiile produse si propuse de aceasta fiind folosite in proiectele-simbol ale epocii, cum ar fi faimoasa Vila Savoye a arhitectului Le Corbusier, sau cladirea Woolworth din New York a arhitectului Cass Gilbert, una din primele cladiri (1913) „zgarie-nori” realizate. De altfel, Saint-Gobain a contribuit in SUA la construirea unora dintre cele mai vechi si mai semnificative cladiri de tip “zgarie-nori”.
in secolul arhitecturii moderne, putem gasi o serie de alte cladiri construite de Le Corbusier in care s-au folosit materialele termoizolatoare ISOVER, un simbol al acestui tip de constructii fiind La Cité Radieuse din Marsilia.
Pe masura ce tendintele in arhitectura s-au schimbat, interesul pentru materiale si solutii de varf ce ofera protecţie fonica s-a dezvoltat din ce in ce mai mult. Acest interes a coincis si cu perioada lucrarilor de constructie la Palais de Festival, cladirea ce a gazduit prima editie a Festivalului de la Cannes in 1939.
Sub presiunea imperativelor perioadei, dezvoltarea durabila, economiile energetice si protejarea resurselor si a mediului, arhitectura contemporana a fost directionata intr-o masura mult mai mare spre inovatie si solutii tehnice si estetice revolutionare.
in cadrul strategiei Habitat a Grupului Saint-Gobain a fost dezvoltat conceptul caselor Multi-Confort, cladiri ce au avantajul unui consum redus de energie, al unui confort termic, acustic si estetic foarte bun, al unui climat intern perfect sanatos (lumina naturala si aer curat). Pe langa confortul asigurat prin utilizarea materialelor ultra-performante de la aproximativ 15 marci Saint-Gobain, aceste constructii produc mai multa energie decat consuma. Asemenea cladiri sunt exemplare, deoarece respecta toate reglementarile legale privind eficienta energetica si garanteaza obţinerea unui real confort pentru familiile ce le locuiesc. in 2011 conceptul a fost lansat cu succes si in Romania (casa de locuit in complexul Universitatii Politehnica Bucuresti).
Casele viitorului au fost imaginate de catre cativa dintre cei mai buni arhitecti din lume. Pentru Matti Suuronen, celebrul artist finlandez, acestea au un singur lucru in comun: sunt construite cu materiale si solutii Saint-Gobain. Casele “verzi” ale viitorului vor trebui sa fie mult mai inovatoare, avand in comun factori precum: utilizarea energiei regenerabile, dimensiuni compacte, mobilitate si numar scazut al deseurilor. Integrarea caselor inteligente ale viitorului cu alte elemente urbane precum Internet of Things va reprezenta o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii si o sustenabilitate urbana sporita.

Beneficiind de rezultatele indelungatei prezenţe a Saint-Gobain in lumea arhitecturii, de efortul constant de a inova si dezvolta soluţii, produse si servicii, companiile reprezentand Saint-Gobain in Romania au fost in masura sa ofere solutiile cele mai bune pentru cele mai importante proiecte de restaurare a cladirilor legendare din Bucuresti si alte orase din Romania. Muzeul National de Arta, fostul Palat Regal, a beneficiat de restaurarea plafoanelor decorative cu materiale si solutii Rigips, in timp ce la renovarea Ambasadei Frantei in Bucuresti au fost folosite vitraje cu sticla SGG Planiclear si SGG Planitherm 4S Evolution. Palatul de Justitie proiectat de catre arhitectul francez A. Ballu si construit sub indrumarea arhitectului Ion Mincu a beneficiat, de asemenea, de reconditionarea decoratiunilor din holul si galeriile principale cu materiale Saint-Gobain Rigips, la fel ca si Ateneul Roman. La Muzeul National de Arta Contemporana s-au folosit pentru compartimentari si pereti placi de gips-carton Saint-Gobain Rigips, la fel ca in cazul lucrarilor de reabilitare de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi sau Teatrul National Bucuresti.
Alaturi de prezenţa in marile proiecte de restaurare, Saint-Gobain a mai furnizat solutiile si produsele sale celor mai reprezentative cladiri nou construite in Romania in ultimii 25 de ani:
World Trade Center, maternitatea Regina Maria, spitalul Grigore Alexandrescu, Camera Notarilor, Bucuresti, cladirile de birouri: Sky Tower, Floreasca Park, City Gate, S-Park, Crystal Tower, hotelurile: Athénée Palace Hilton, Pullman, JW Marriott Bucharest, Cismigiu, Hotel Continental Sibiu, Central Plaza Piatra Neamt si mall-urile: Plaza Romania, Baneasa Shopping City, Promenada Mall, Shopping City Ploiesti si multe altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here