Companiile din Romania care folosesc servicii specializate de schimb valutar sunt in principal IMM-uri cu 5-20 de angajati si desfasoara activitati in sectoare precum materiale de constructii, mobilier sau fructe si legume, cele mai utilizate valute fiind euro si zloti, potrivit unui studiu Akcenta.

Antreprenorul din Romania are 45-49 de ani, detine o societate comerciala cu raspundere limitata (SRL) cu 5-20 angajati si isi foloseste telefonul pentru a realiza operatiuni de schimb valutar, reiese dintr-o analiza realizata de institutia financiara non-bancara ceha Akcenta, care si-a anuntat oficial lansarea pe piata romaneasca in luna mai.

Din punct de vedere al numarului de angajati, companiile cehe care folosesc servicii de schimb valutar sunt cele mai mari, avand in medie 20-100 de angajati, urmate de cele poloneze, cu o medie de 30-40 de angajati. Companiile din Ungaria si cele din Romania au in medie 15-30 de angajati, respectiv 5-20 angajati, anunta Mediafax.

Pe toate pietele unde compania este prezenta, societatea cu raspundere limitata este forma de organizare cea mai utilizata de catre antreprenori. Pe langa SRL-uri, serviciile de schimb valutar mai sunt frecvent folosite si de societatile pe actiuni din Cehia sau de PFA-urile din Polonia.

„Companiile cu care lucram sunt in principal intreprinderi mici si mijlocii orientate catre activitati de export-import. IMM-urile folosesc cel mai des servicii de schimb valutar cu aplicarea ulterioara a platilor internationale. De asemenea, clientii folosesc din ce in ce mai des si serviciile de acoperire impotriva riscului fluctuatiei ratei de schimb valutar”, a declarat intr-un comunicat Theodor Stefanovici, director comercial Akcenta pentru Romania.

Firmele din Romania care apeleaza la servicii de schimb valutar au activitati in sectoare precum materile de constructii, mobilier sau fructe si legume, pe cand in Ungaria principalele domenii sunt produse textile, termopane si tamplarie.

Cea mai utilizata valuta in cadrul tranzactiilor realizate de antreprenorii din Cehia, Polonia, Ungaria si Romania este euro, romanii folosind si zlotii polonezi. IMM-urile din Romania primesc cel mai des bani din Austria si Italia si fac plati in special catre entitati din Polonia, Ungaria, Italia sau Olanda.

Desi folosesc in principal telefonul ca metoda de ordonare a platilor, antreprenorii locali se situeaza pe al doilea loc in Europa Centrala si de Est la utilizarea platformei de tranzactionare online, cu o pondere de 32% pentru plati.

Akcenta este o institutie de plata nebancara care realizeaza plati externe si tranzactii de schimb valutar pentru clientii sai cu operatiuni de import si export, cu operatiuni pe mai multe piete din Europa, incepand cu Cehia, unde este activa din 1997, urmata de Slovacia, Polonia, Ungaria si Romania, cu 25 000 clienti deserviti.

In Romania, compania functioneaza sub o licenta de operare emisa de Banca Nationala a Cehiei, dar cu notificarea BNR, care a aprobat intrarea pe piata locala.

Compania vizeaza ca, pana la finalul anului, sa atraga 220 de clienti si sa realizeze rulaje de 25 milioane de euro pentru acestia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here