Piata berii a scazut anul trecut cu 8,6% fata de 2013, pentru al doilea an consecutiv, pe fondul presiunii fiscale, potrivit Asociatiei Berarii Romaniei, care spera la o revigorare a consumului daca va fi adoptat noul Cod Fiscal, documentul prevazand reducerea accizei.

Potrivit sursei citate, scaderile au fost cauzate de cresterea accizei la bere cu 16% in 2013, continuata cu modificarea, in 2014, a cursului de schimb pentru calculul acesteia, determinand un avans al accizei cu 5 puncte procentuale.

in 2013, piata a scazut cu peste 10%.

„Dupa doi ani consecutivi de contractie accentuata a consumului avand ca principala cauza presiunea fiscala, piata berii are nevoie de o gura de oxigen. (…) Speram intr-o revigorare a consumului dupa reducerea accizei prevazuta in proiectul de Cod Fiscal, la minimul european. (…) Pe fondul contractiei consumului, pierderile la bugetul de stat din TVA si alte taxe aferente productiei de bere au depasit veniturile din acciza”, a declarat presedintele Berarii Romaniei, Lucian Ghinea, care este si directorul general al Bergenbier.

Un roman a consumat, in medie, anul trecut, 74 de litri de bere, in scadere de la 81 litri in 2013 sau fata de maximul de 99 litri in 2008.

Contractia pietei de bere din 2014 a condus la o scadere cu 2 milioane de euro a bugetelor investite de berari, acestea totalizand 60 milioane de euro.

Din totalul consumatorilor, 53,1% (in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de anul precedent) au preferat berea la PET, consumul de bere la sticla a scazut cu 0,5 puncte, la 25,8%, iar consumatorii de bere la doza au reprezentat 17,6% din piata, cu 0,5 puncte mai mult fata de anul precedent. Berea la halba a acoperit 3,5% din piata, cu 0,1 puncte mai mult fata de anul precedent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here