Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, vineri si sambata, la reuniunea informala a ministrilor afacerilor externe din statele membre UE de la Riga, el reafirmand pozitia Romaniei favorabila mentinerii regimului de sanctiuni, in contextul conflictului din Ucraina, informeaza Mediafax. Potrivit unui comunicat de presa al MAE, ministrii de externe europeni au dezbatut pe larg ultimele evolutii din Ucraina, cu accent pe implementarea acordului Minsk II. in acest context, au fost analizate si relatiile Uniunii Europene cu Federatia Rusa. Discutiile au avut loc cu participarea, in deschiderea discutiei, a Secretarului General al OSCE, Lamberto Zannier.
Bogdan Aurescu a semnalat importanta aplicarii rapide si neconditionate a Acordurilor de la Minsk din 12 februarie 2015, care sunt importante pentru ca reprezinta o foaie de parcurs, un traseu spre solutionarea politica a conflictului din Ucraina si a aratat ca un prim rezultat pozitiv al Acordurilor il constituie incetarea violentei in estul Ucrainei, desi aceasta nu este deplina.
Ministrul de Externe a reafirmat pozitia Romaniei favorabila mentinerii regimului de sanctiuni, in contextul actual, apreciind ca acesta constituie o parghie eficienta, care trebuie mentinuta pana la aplicarea deplina a Acordurilor de la Minsk, astfel incat sa determine un angajament politic autentic, in eforturile de imbunatatire a situatiei din teren si in procesul de implementare a Acordurilor. ”in egala masura, a aratat Bogdan Aurescu, UE trebuie sa fie pregatita pentru adoptarea de noi sanctiuni daca se reiau luptele, de exemplu in zona orasului Mariupol, sau daca aplicarea Acordurilor de la Minsk este blocata in alte aspecte ale acestora”, se mai arata in comunicatul MAE. Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, ca este esential ca UE sa sprijine implementarea pasilor succesivi incetarii focului si retragerii armamentului greu, din Acordurile de la Minsk, in caz contrar, existand riscul de a asista la o „transnistrizare” a estului Ucrainei, fara perspectiva solutionarii politice complete a crizei si ,totodata, a pledat pentru o strategie a relatiilor UE cu Rusia, care sa aiba in vedere ansamblul situatiei din Vecinatatea Estica.
Pe agenda reuniunii ministeriale informale s-au aflat criza din Libia, situatia din Ucraina si, in context, relatiile Uniunii Europene cu Federatia Rusa, pregatirea Summit-ului Parteneriatului Estic, care va avea loc la Riga, in perioada 21-22 mai 2015 si revizuirea Politicii Europene de Vecinatate (PEV).