O noua restructurare a datoriilor Greciei nu va ajuta tara sa iasa din criza actuala, avand in vedere ca termenul mediu de scadenta a acestora este destul de lung, iar dobanda medie relativ scazuta, a declarat joi presedintele bancii centrale germane, Bundesbank, relateaza Kathimerini.
Avand in vedere aceste motive, o noua restructurare a datoriilor nu va modifica prea mult nivelul lichiditatilor Greciei, a explicat Weidmann la un congres bancar de la Londra, anunta Mediafax.
„Orice noua relaxare a termenilor conveniti ar fi contraproductiva pentru eforturile de recastigare a increderii investitorilor in sustenabilitatea datoriilor Greciei, iar acest fapt va fi in detrimentul platitorilor de taxe din alte state ale zonei euro”, a avertizat Weidmann.
in plus, ar fi si in detrimentul guvernelor altor tari din zona euro, intrucat le va fi mult mai greu sa justifice traseul dificil al reformelor economice, a mai spus seful Bundesbank.
Noul guvern de la Atena condus de premierul Alexis Tsipras incearca sa ii convinga pe ceilalti lideri europeni sa sustina un nou plan pentru Grecia, dupa expirarea actualului program de 240 de miliarde de euro, la sfarsitul lunii februarie.
Guvernul elen a prezentat o propunere in 10 puncte, care prevede ca Grecia va respecta 70% din angajamentele asumate in actualul program, restul de 30% urmand sa fie modificate. Grecia vrea si o conversie de obligatiuni care sa elibereze fonduri pentru sustinerea cresterii economice.
Weidmann, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), spune ca este in interesul Greciei sa rezolve problemele structurale si fiscale cu care se confrunta.
„Grecia va continua sa aiba nevoie de ajutor, dar acesta poate fi acordat doar daca acordurile convenite sunt si respectate”, a insistat oficialul german.
intre timp, BCE a extins suma totala din asistenta financiara de urgenta (ELA) care poate fi acordata bancilor elene prin intermediul Bancii Greciei cu 5 miliarde de euro, pe langa suma de 60 de miliarde de euro aprobata deja, a relatat publicatia germana Handelsblatt.
BCE nu mai accepta folosirea ca garantii a obligatiunilor statului lene pentru finantare, dar Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor BCE, a declarat joi, la un seminar la Praga, ca bancile elene vor putea folosi din nou mecanismele normale de finantare puse la dispozitie de BCE, daca va avea loc un acord intre Grecia si creditorii internationali. El a adaugat ca lipsa unui astfel de acord nu va insemna oprirea automata a finantarii de urgenta.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi, inainte de summitul UE de la Bruxelles, ca Grecia va juca un rol periferic in cadrul discutiilor care vor fi dominate de criza ucraineana. Liderii europeni astepta insa propuneri care sa permita eliminarea blocajului privind finantarea statului elen.
Merkel a precizat insa ca asteapta cu interes prima sa intalnire cu premierul Alexis Tsipras.
„Tot ce pot spune este ca Europa inseamna sa cauti intotdeauna un compromis, in asta consta succesul Europei. Faci compromisuri atunci cand avantajele sunt mai mari decat dezavantajele. Germania este pregatita pentru acest lucru, dar trebuie spus faptul ca credibilitatea Europei depinde de respectarea regulilor si de increderea unii in altii. Vom vedea ce propuneri va face guvernul grec”, a spus Merkel.
Summitul de la Bruxelles este prima ocazie pentru ca Merkel, principala sustinatoare a austeritatii in schimbul ajutorului international, sa se intalneasca cu Tsipras, dupa victoria sa in alegerile de luna trecuta cu un program care s-a bazat pe renuntarea la programul de bailout.