Delegatia FMI in Romania are ca „principala cerinta” in discutiile cu Guvernul renuntarea la acordarea de ajutoare de stat, a declarat, joi, Ministrul Economiei si Turismului, Mihai Tudose, precizand ca o alta mare problema o reprezinta stergerea arieratelor marilor companii de stat, potrivit Mediafax.
Ministrul Economiei si Turismului, Mihai Tudose, aflat, joi, la Buzau, la o intalnire cu oamenii de afaceri din judet, a fost intrebat de jurnalisti despre solicitarile FMI la negocierile cu Guvernul, el spunand ca nu poate face publice detalii atat timp cat discutiile nu sunt incheiate.
„Suntem inca intr-o negociere cu FMI si nu putem sa discutam in timpul meciului. Totusi, ca sa stiti asa, una dintre cerintele principale a fost renuntarea la ajutoarele de stat, sa se termine cu lipsa de apetenta in a constata niste datorii la firmele de stat sau. Atunci cand o firma de stat nu plateste datorii la o alta firma de stat care la randul ei nu plateste la alta firma de stat si atunci, tot circuitul asta este tot un ajutor de stat pentru ca este un actor care se simte bine in situatia asta si care poate concureaza la un moment dat cu un privat fara a fi foarte fair play. Mai sunt, de asemenea, probleme cu stergerea arieratelor si cu guvernanta, cu partea asta de conducere a marilor companii, in cazul celor mai mari actori economici”, a spus ministrul Economiei.
Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a declarat, miercuri, ca Guvernul va avea vineri cea mai importanta intalnire cu FMI, la care vor participa toti ministrii, pentru „a incerca sa ajunga la un consens” cu expertii Fondului, atunci urmand sa se stie „daca va mai fi sau nu in continuare un acord”.
Tot miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat ca banca centrala este pregatita pentru eventualitatea in care Romania va intrerupe inainte de termen acordul cu FMI, aratand insa ca negocierile merg bine si nu va face alte comentarii inainte de conferinta FMI, programata pentru luni.
Delegatia FMI a inceput marti vizita in Romania, programata in perioada 27 ianuarie-10 februarie, pentru consultari si a treia evaluare a acordului stand-by cu Romania, care ar urma sa se incheie in luna septembrie a acestui an.
Romania are in derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expira in luna septembrie si pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri pana in prezent. Scopul intelegerii este de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.
Acordul, care este insotit de un imprumut in valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeana, a fost semnat in septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care Romania l-a negociat cu partenerii internationali din 2009.
Ultima misiune FMI la Bucuresti de evaluare a acordului a fost in luna iunie a anului trecut, cand Guvernul si Fondul nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, iar FMI a plecat fara o scrisoare de intentie.
in urma cu doua saptamani, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu FMI, dar incheierea unui acord flexibil, de tipul celui pe care il are Polonia, nu strica si nu costa, el adaugand ca negocierile in acest sens vor avea loc dupa incheierea „cu bine” a acordului existent.
O misiune tehnica a creditorilor internationali a mai fost prezenta in Romania intre 2-10 decembrie, insa exclusiv pentru discutii privind bugetul pe 2015.