Demers inedit la Alba Iulia unde alimentatia si obiceiurile culinare specifice populatiei care a locuit in orasul antic prind viata dupa trecerea a doua milenii. Acest lucru este posibil dupa ce Muzeul National al Unirii a reusit sa castige proiectul purtand numele “DE GUSTIBUS: Bucataria romana şi obiceiurile culinare in Apulum-ul antic”. Proiectul a fost initiat in colaborare cu Institutul de Arheologie Sistemica Iuliu Paul din cadrul universitatii albaiuliene. Ca urmare a acestui proiect la inceputul lunii noiembrie vom putea vedea cum traiau si mai ales ce mancau romanii. Bucataria cu specific roman va fi deschisa timp de doua luni si va fi amenajata in spatiul expozitional al Palatului Apor. Finantarea acordata proiectului este in cuantum de 45.000 lei, conform celor afirmate de catre Gabriel Rustoiu.

Proiectul este posibil prin coordonarea dr. Beatrice Ciuta (coordonator de proiect si specialist in domeniul arheobotanicii) si a dr. Anca Timofan (arheolog specialist in epoca romana). Alaturi de acestea se afla si Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia. Echipa de implementare si organizare a proiectului este constituita din dr. Beatrice Ciuta, coordonator de proiect si specialist in domeniul arheobotanicii si al dietei populatiilor lumii antice, dr. Anca Timofan, arheolog specialist in epoca romana; dr. Calin Suteu, grafica, concept, design expozitie; Ștefan Lipot si Alin Cadan, restaurare materiale ceramice si metal; dr. Ilie Lascu, arheolog specialist; Doru Bogdan, arheolog specialist; Alexandra Daisa, marketing, promovare si design expozitie.

Anca Timofan: “Vom prezenta material arheologic autentic si vom utiliza practic reproduceri ale formelor ceramice in bucatarie si la servirea alimentelor. Schema prezentarii va cuprinde, proiectii video, fotografii, panouri explicative cu privire la alimentatia, obiceiurile si retetele culinare specifice”.

Beatrice Ciuta, un cercetator cu care Alba Iulia se mandreste afirma ca proiectul are ca principal obiectiv prezentarea catre publicul vizitator a unui aspect important, dar mai putin cunoscut din viata cotidiana romana, referindu-se aici la alimentatia si obiceiurile culinare specifice locuitorilor orasului Apulum. Alimentatia populatiei in cauza era formata din ulei de masline, fructe, legume si peste.

La inceputul acestui an, mai exact pe 23 ianuarie, dr. Beatrice Ciuta a lansat la Alba Iulia cartea cu titlul “Plant species within the diet of prehistoric communities from Transylvania”, publicata la editura Mega din Cluj Napoca. Important de mentionat este ca aceasta lucrare se afla in principalele biblioteci universitare din Europa, fiind unanim considerata una dintre cele mai bune lucrari de paleobotanica din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here