FMI vrea ca Grecia sa reduca din nou salariile din sectorul public si drepturile angajatilor, astfel incat tara sa devina mai competitiva din punct de vedere economic, potrivit unui raport al institutiei internationale.
Fondul urmeaza sa decida luni asupra eliberarii unei transe de 1,8 miliarde de euro pentru Grecia, parte a unui pachet de imprumuturi acordat impreuna cu tarile din zona euro statului elen, transmite Mediafax.
FMI analizeaza „flexibilitatea pietei muncii”, limbaj al institutiei care inseamna salarii mai mici si drepturi reduse pentru angajati, scrie GreekReporter. Grecia scazut deja salariul minim si incearca sa elimine drepturile de negociere colectiva, la cererea troicii, din care fac parte Fondul, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana, potrivit Greek Reporter.
Raportul recunoaste „progresele semnificative” ale Greciei in privinta reformarii pietei muncii, dar subliniaza ca sunt necesare noi masuri pentru a spori competitivitatea si recomanda scaderi de salarii si drepturi mai putine pentru angajati.
FMI estimeaza ca Grecia va avea nevoie de 32 de ani pentru a ajunge la nivelul mediu de „autosustenabilitate economica” din zona euro.
Grecia a fost nevoita sa ceara statelor zonei euro si FMI doua pachete de imprumuturi, totalizand peste 200 de miliarde de euro incepand din 2010, dupa ce indatorarea ridicata a impiedicat statul sa-si rostogoleasca datoriile pe piata financiara internationala. imprumuturile au fost conditionate de masuri de austeritate precum reduceri de salarii si concedieri.