Nokia a preluat pentru 1,7 miliarde euro participatia de 50% detinuta de Siemens la producatorul de echipamente de telecomunicatii Nokia Siemens Networks, parteneriatul format in urma cu sase ani de cele doua companii.
Grupul finlandez, care incearca sa redevina un jucator relevant pe piata smartphone-urilor, a devenit astfel actionarul unic al Nokia Siemens Networks (NSN), castigand accesul nemijlocit la lichiditatile generate de compania specializata in echipamente de retea, transmite Bloomberg.
Nokia va plati 1,2 miliarde euro pentru pachetul de 50% detinut de Siemens la NSN, iar diferenta de 500 milioane euro reprezinta un imprumut garantat de la Siemens, cu scadenta la un an de la incheierea tranzactiei, potrivit unui comunicat transmis luni de cele doua companii.
Sediul Nokia Siemens Networks va ramane in Finlanda, iar directorul general Rajeev Suri isi va pastra functia.
NSN a revenit pe profit anul trecut, iar performantele companiei au continuat sa se imbunatateasca.
Grupul german Siemens a vrut sa iasa din parteneriat pentru a se concentra pe productia de echipamente destinate industriei energetice, sectorului sanatatii si proiectelor de infrastructura.
„Cu aceasta tranzactie, Nokia isi cumpara un viitor, indiferent ce se va intampla pe piata smartphone-urilor si a telefoanelor mobile clasice. Nokia Siemens are un viitor in lumea echipamentelor de retea, cu operatiuni efcientizate si locul al doilea pe o piata concentrata si stabila”, comenteaza pentru Bloomberg un analist de la Sanford C. Bernstein, Londra.
Un analist finlandez considera ca preluarea NSN scade posibilitatea unei preluari a Nokia de catre o companie concurenta.
La pretul convenit de Nokia si Siemens, NSN este evaluata la 3,4 miliarde euro, insa analistii considera ca valoarea reala a companiei este de cel putin 5 miliarde euro.
La cotatia bursiera de la sfarsitul saptamanii trecute, capitalizarea de piata a Nokia era de 10,7 miliarde euro.
Nokia Siemens Networks avea la sfarsitul lunii martie aproximativ 56.700 de angajati, iar produsele si serviciile companei sunt utilizate de operatori precum Deutsche Telekom si Vodafone.
Nokia a inregstrat in primele trei luni ale anului cel mai mic venit trimestrial din ultimii 13 ani, cu vanzari in scadere cu 20%, pe fondul scaderii cererii pentru telefoane mobile si concurentei dure venite din Asia.
Compania finlandeza a anuntat luni ca detine o rezerva neta de numerar de aproximativ 4 miliarde euro la sfarsitul lunii iunie, fata de 4,5 miliarde euro la finele lunii martie. Cele trei mari agentii de evaluare financiara plaseaza ratingul companiei in categoria investitiilor speculative, sau „junk”. Nokia a renuntat in ianuarie la plata unui dividend pentru prima data in ultimii 143 de ani.