Romania se numara printre tarile care vor semna miercuri, la sediul ONU de la New York, Tratatul privind comertul cu arme conventionale, care reglementeaza operatiunile de export, import, brokeraj, tranzit si transbordare a acestor produse militare.
Potrivit MAE roman, acest prim instrument juridic international care reglementeaza la nivel global comertul cu arme va fi semnat din partea Romaniei de catre ambasadorul Simona Miculescu, reprezentantul permanent al Romaniei pe langa Natiunile Unite.
Romania a participat activ, inca din 2006, la procesul ONU de negociere si adoptare a acestui nou acord international. Prin semnarea acordului in prima zi de semnare, Romania reconfirma traditia diplomatica de recunoastere a importantei politice a acestui nou tratat, precum si a interesului de a ne angaja plenar prin insusi momentul semnarii sale, evidentiaza un comunicat MAE, informeaza Mediafax.
Tara noastra face parte dintre cele 154 de state membre ONU care au votat, la 2 aprilie 2013, in favoarea adoptarii Tratatului privind comertul cu arme (Arms Trade Treaty – ATT), participand activ la cele doua conferinte diplomatice consacrate negocierii textului tratatului.
De asemenea, Romania se afla pe locul al treilea in ierarhia mondiala a transparentei exporturilor de arme, dupa Elvetia si Marea Britanie, ceea reprezinta o premisa pentru accelerarea procedurilor legale nationale de ratificare a ATT, precizeaza MAE.
„Principalul argument in favoarea semnarii si, ulterior, a ratificarii cu celeritate a acestui tratat major de catre Romania, este dat de standardele nationale avansate in domeniul regimului de control al operatiunilor cu armamente, legiferat si aplicat in Romania inca din 1992”, a afirmat ministrul de Externe, Titus Corlatean.
El a subliniat ca ATT vizeaza responsabilizarea statelor care deruleaza operatiuni de comert exterior cu armamente conventionale, estimat anual la 60 de miliarde USD, diminuarea comertului ilicit in materie si de realizarea unui nivel adecvat de transparenta.
„Dupa intrarea sa in vigoare, ATT va reduce impactul utilizarii armelor conventionale asupra populatiei civile din zonele de conflict, 500 000 de civili fiind ucisi, anual, in conflicte si va diminua incalcarile regimurilor de embargo impuse de Consiliul de Securitate al ONU asupra comertului cu arme”, a mai apreciat Corlatean..
ATT prevede inclusiv interdictii exprese pentru transferurile de armamente conventionale care ar incalca obligatiile internationale din tratatele si conventiile din domeniul drepturilor omului si din dreptul umanitar sau care ar putea fi utilizate in comiterea infractiunilor de genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi in toate tipurile de conflict armat.
Domeniul tratatului cuprinde operatiunile de export, import, brokeraj, tranzit si transbordare cu produse militare din cele 7 categorii de arme conventionale listate de Registrul ONU al Armelor Conventionale (UNROCA), creat in 1991, precum si categoriei armelor de calibru mic si armamentelor usoare. Cele 7 categorii ale UNROCA sunt: tancuri si vehicule blindate de lupta, sisteme de artilerie de calibru mare, aeronave de lupta, elicoptere de atac, nave de razboi, rachete si lansatoare de rachete.