Scaderea populatiei si imbatranirea acesteia produc trei efecte economice majore – incetinirea cresterii economice, mentinerea dependentei Romaniei de capitalurile straine si cresterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung, a declarat Eugen Sinca, Analist Sef BCR, cu ocazia prezentarii Raportului – „Implicatiile economice ale procesului de imbatranire a populatiei in Romania“.

Unul din sapte romani are peste 65 de ani in prezent; in lipsa unei imbunatatiri rapide a natalitatii, unul din cinci romani va avea peste 65 de ani in anul 2030, iar in 2060 raportul va ajunge la unul din trei.

imbatranirea populatiei ocupate este mult mai accentuata in agricultura, unde 1/3 din persoanele ocupate au peste 55 de ani in momentul actual.

Evolutia atipica a numarului de nasteri din perioada 1967-1970 va amplifica presiunea asupra sistemelor publice de sanatate si pensii in jurul anului 2035, ceea ce impune reformarea rapida a sistemului de sanatate prin cooptarea furnizorilor privati de servicii medicale si mentinerea reformelor cheie deja implementate in cadrul sistemului de pensii, a adugat Eugen Sinca.

Economisirea individuala a fiecaruia dintre noi devine astfel o necesitate majora pentru asigurarea resurselor financiare la batranete. in caz contrar, ne vom confrunta cu o reducere abrupta a resurselor financiare dupa momentul pensionarii si implicit o schimbare a standardului de viata, pe care nu multe persoane sunt dispuse sa o accepte. in prezent, numai 9% din pensionarii romani isi permit o vacanta de o saptamana pe an departe de casa, fata de 76% din pensionarii germani, a precizat Eugen Sinca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here