Tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii retelelor mobile de telefonie vor scadea cu 24% de la 1 septembrie, pana la nivelul de 3,07 eurocenti/minut, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

„Ca urmare a reglementarilor ANCOM, incepand cu data de 1 septembrie, tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii retelelor mobile de telefonie vor scadea cu 24%, pana la nivelul de 3,07 eurocenti/minut. Aceasta este a doua etapa de reducere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare la telefonia mobila in acest an, dupa cea din martie, cand tarifele au fost reduse cu valori cuprinse intre 19% si 30%”, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Prima etapa de reducere a tarifelor de interconectare a avut loc la 1 martie, la 4,05 eurocenti/minut.

Operatorii carora li se aplica aceasta reglementare sunt Cosmote Romania, Orange Romania, Romtelecom, RCS&RDS, Telemobil si Vodafone Romania.

Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt platite intre operatori pentru convorbirile clientilor in afara retelei la care sunt abonati sau au cartela prepaid. Acest pret se regaseste in tariful perceput clientului care initiaza apelul.

in urma reglementarilor, se mai spune in comunicat, tariful mediu pentru terminarea la puncte mobile a apelurilor de voce in Romania a scazut in termen nominali cu peste 70%, din 2003 si pana in prezent.

„Anul 2013 va marca noi evolutii ale tarifelor de terminare ale apelurilor de voce atat la puncte fixe, cat si la puncte mobile. Cuantumurile si viteza reducerilor vor fi definitivate in urma consultarilor publice nationale si europene”, se arata in comunicat.

Numarul total de abonamente si cartele de telefonie mobila din Romania era de 23,4 milioane la sfarsitul anului 2011, in scadere cu 4% fata de cel inregistrat la finele lui 2010.

Numarul cartelelor preplatite active a scazut in 2011 cu 6%, ajungand la 14,05 milioane, in timp ce numarul abonamentelor persoanelor fizice a scazut cu 3% (pana la 6,42 milioane), iar numarul abonamentelor incheiate de persoane juridice a crescut cu 5% (ajungand la 2,94 milioane), in comparatie cu valorile inregistrate la nivelul anului 2010.

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila la sfarsitul anului 2011 era de 123 cartele SIM active la 100 locuitori, calculata pe baza rezultatelor preliminare ale recensamantului desfasurat in 2011.

Potrivit datelor raportate ANCOM de furnizori, piata de comunicatii electronice a inregistrat in anul 2011 valoarea de 3,5 miliarde euro (14,8 miliarde lei, scadere cu 3% in moneda nationala).

ANCOM este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate, incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura si a inovatiei. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here