Romania s-a mentinut pe locul 13 in topul celor mai atractive tari pentru investitii in sectorul energiilor regenerabile, potrivit unui studiu Ernst & Young care arata ca dezvoltarea viitoare a acestei industrii depinde de „actiune imediata” pentru stimularea investitiilor pe termen lung.
„Succesul pe piata post-recesiune va depinde de actiunea imediata. Progresul notabil realizat de Romania in ultimii ani in domeniul energiei regenerabile a avut la baza atractivitatea data realizarii acestor investitii aici de legislatia certificatelor verzi. insa de acum inainte planurile de investitii anuntate in energie vizeaza sectoarele traditionale ale productiei, in termocentrale si hidrocentrale. Companiile de utilitati au oportunitati la o alta economie de scara in aceste sectoare in tari precum India si China”, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de compania de consultanta Ernst & Young (E&Y).
Astfel, „pentru a ramane in joc” si pentru a continua sa atraga bani in sectorul energiei, Romania ar trebui sa treaca imediat la construirea de programe coerente care sa faca aceste investitii atractive si, in acelasi timp, sa continue sa sprijine implementarea noilor tehnologii, cum ar fi serviciile energetice si retelele computerizate de energie, considera reprezentantii E&Y.
„Este necesara elaborarea unei strategii energetice clare, care sa stabileasca prioritatile pentru dezvoltarea celor mai competitive surse de generare a electricitatii si sa ofere mecanismele adecvate de piata pentru a facilita finantarea proiectelor pe termen lung. in acest fel Romania va putea echilibra ponderea crescanda a aportului surselor regenerabile, cu dezvoltarea adecvata a retelei de transport, a sarcinii de baza si a rezervei de capacitate”, a declarat in comunicat Saulius Adomaitis, partener si lider al Departamentului de Asistenta in Afaceri al Ernst & Young Romania.
Topul celor mai atractive tari pentru investitii in sectorul energiilor regenerabile este condus de China, urmata de Statele Unite, Germania, India, Marea Britanie, Franta, Italia, Canada, Japonia, Brazilia, Australia, Suedia si Romania.
Dintre statele Europei Centrale si de Est, Polonia se regaseste pe locul 15, Ucraina pe 29, Austria pe 33, Bulgaria pe 36, iar Ungaria si Cehia pe 39, respectiv 40. (MEDIAFAX)