O delegatie a Consiliului Judetean Cluj impreuna cu reprezentanti ai Asociatiei Produs de Cluj si ai Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj (CJCPCTC) a participat in perioada 9-16.08.2012 la Targul European de Produse Traditionale care a avut loc in statiunea Zakopane din Muntii Tatra (Malopolska, Polonia), eveniment care a reunit cca. 200 de producatori din nu mai putin de 16 tari.

Impreuna cu delegatia romana, din care au facut parte Presedintele si Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, domnii Horea Uioreanu, respectiv Vakar Istvan, directoarea asociatiei Ramona Moldovan si directorul CJCPCT Cluj – dl Tiberiu Groza, la acest eveniment au participat 15 producatori si mestesugari clujeni, membri ai Asociatiei Mesterilor Populari Clujeni, care si-au prezentat si promovat produsele traditionale sub egida – „Produs de Cluj”.

Deschiderea oficiala a targului a avut loc in data de 9 august a.c., cand delegatia romana s-a intalnit cu maresalul si vice-maresalul Consiliului Judetean Malopolska, regiune infratita cu judetul Cluj, consilieri ai Parlamentului Regional Malopolska si reprezentanti ai Agentiei pentru Dezvoltarea Regiunii Tatra. in cadrul intalnirii au fost trecute in revista principalele proiecte derulate pana in prezent in comun de reprezentantii celor doua unitati administrative si au fost creionate coordonatele viitoarelor colaborari. in paralel, mestesugarii si producatorii romani si-au prezentat produsele traditionale clujene in cadrul mai multor standuri, printre expozanti gasindu-se Asociatia Mesterilor Populari, Slow Food Turda, producatorii de lactate si carne Bonas, respectiv Cosmfan. Totodata, in cadrul targului vizitatorii au putut degusta miere de albine si ulei presat la rece De la Luna.

De asemenea, in prima zi a targului, care a fost special dedicata Romaniei si, implicit, judetului nostru, au fost gatite mancaruri traditionale din zona Clujului (sarmale, varza a la Cluj, gulas, placinte, etc.), care s-au bucurat de un real succes, fiind foarte apreciate in randul vizitatorilor. Pe intreg parcursul targului manifestarile au fost acompaniate de recitalurile Orchestrei de muzica populara „Cununa Transilvana” a Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj si, respectiv,  jocurile populare sustinute de Ansamblul folcloric „Fiii Camarasului”.

„Succesul inregistrat prin participarea Asociatiei Produs de Cluj la Zakopane este unul indiscutabil. Dovada acestui fapt o reprezinta interesul extrem de ridicat al vizitatorilor acestui targ pentru produsele si traditiile romanesti din zona Clujului, delegatia noastra avand din acest punct de vedere cea mai mare vizibilitate si atractivitate. De altfel, chiar in prima zi a targului, noi am fost singurii invitati la televiziunea regionala din Zakopane unde am avut prilejul sa prezentam in profunzime specificul judetului Cluj. in acelasi timp, ne bucura faptul ca asociatia noastra a facut un nou pas inainte in atingerea scopului sau, indeplinind, in premiera, rolul de ambasador al judetului dincolo de granitele tarii si contribuind astfel la promovarea specificului si valorilor noastre traditionale printre concetatenii nostri europeni”, a declarat Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Horea Uioreanu.

Reamintim in acest context faptul ca intre judetul Cluj si judetul Malopolska exista un protocol de cooperare incheiat in anul 2005, care a fost reconfirmat in anul 2008, pe perioada nedeterminata. in virtutea acestuia, in ultimii ani, s-au derulat o serie de proiecte regionale comune in diverse domenii: cultura, arta, servicii sociale, parcuri logistice, dezvoltarea resurselor umane etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here