Banca centrala nu este dispusa sa extinda scadentele la operatiunile repo sau sa diminueze prea curand rezervele minime obligatorii (RMO) si nici nu intentioneaza sa ofere lichiditate bancilor comerciale pe baza portofoliilor de credite imobiliare, fiind necesar ca bancherii „sa faca banking adevarat” si sa administreze riscurile pe care si le-au asumat, spune guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Seful bancii centrale a raspuns astfel mai multor comentarii care au aparut in ultima vreme pe piata bancara conform carora reducerea ratei dobanzii de politica monetara a BNR s-ar putea transmite mai repede spre clientii bancilor daca instrumentele prin care banca centrala injecteaza lichiditate in piata ar avea scadente mai mari sau daca ar fi reduse RMO.
In legatura cu discutiile privind alternativa ca BNR sa ofere lichiditate bancilor inclusiv pe baza portofoliilor de credite, care sa fie aduse drept garantie, Isarescu a spus ca se asteapta ca bancherii „sa faca banking adevarat” si sa administreze riscurile pe care si le-au asumat, banca centrala nefiind dispusa sa preia riscurile, in timp ce bancherii „se spala pe maini”.
„Alta discutie: de ce nu da BNR lichiditate pe baza de portofolii de credite. Noi sa le luam in garantie si ei sa se spele pe maini. Nu ne transformam in societate de administrare a imobiliarelor. Bancherii ar trebui sa faca banking adevarat. Si-au asumat niste riscuri si trebuie sa le administreze”.
Cum pot face bancile rost de lichiditati
De la inceputul crizei, BNR a extins treptat gama de colateral eligibil la refinantarea bancilor, incluzand titlurile in euro emise de Finante pe piata interna, precum si pe piata externa. Ultima schimbare permite bancilor sa faca rost de lichiditati de la BNR cedand la schimb portofolii de obligatiuni in euro emise de Finante pe piata externa.
Extinderea gamei de instrumente le da posibilitatea bancilor sa aiba acces la cash in eventualitatea in care pe piata apar sincope de lichiditate sau atunci cand o banca pierde accesul la piata interbancara din diferite motive care ii afecteaza profilul de risc. (Mediafax)