Romania are nevoie in acest an de masuri de sustinere a investitiilor, acestea fiind motorul cresterii economice, in conditiile in care in ultimii ani initiativele Guvernului au vizat in primul rand mentinerea stabilitatii macroeconomice, considera Consiliul IMM-urilor Private. „Pana acum sprijinul de la FMI si celelalte institutii a rezolvat o problema foarte importanta a Romaniei, respectiv a asigurat stabilitatea macroeconomica si a fluxurilor financiare, chiar daca s-a facut cu pretul scaderii salariilor. Nu exista o alta solutie. Mesajul catre FMI trebuie sa fie acum sustinerea procesului investitional, fara afectarea echilibrelor macroeconomice”, a declarat, marti, presedintele Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

El a mentionat ca un avans al PIB-ului de 2% pe an nu este suficient pentru a recupera decalajul dintre Romania si celelalte state din Uniunea Europeana. in opinia sa, Romania are nevoie de un ritm dublu sau triplu al cresterii economice comparativ cu alte state din Uniunea Europeana pentru a recupera decalajul fata de acestea.in vederea stimularii investitiilor, CNIPMMR a transmis Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Economiei un set de propuneri, formulate in urma realizarii unui sondaj in randul a circa 300 de firme mici si mijlocii.

Reprezentantii firmelor mici si mijlocii cer initierea unei noi legi pentru IMM-uri, care sa asigure cresterea treptata de la 0,4% la 1% din PIB a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru finantarea programelor de dezvoltare, a masurilor de sprijinire a infiintarii de noi intreprinderi si de sustinere a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, la nivel national si local, pentru perioada 2012-2020.

in plus, intreprinzatorii propun cresterea sumelor pentru programele de infiintare si dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii, cu alocarea prioritara a 300 milioane euro pentru sustinerea financiara a programului start-up in perioada 2012-2014.

„Cu un buget de 5 milioane de euro alocat pentru primul an (februarie-decembrie 2011) programul a dus la crearea a 5.000 de firme noi si a 9.000 de locuri de munca. Prin majorarea bugetului, acest program va asigura crearea unui numar de 300.000 locuri noi de munca si cresterea cu 4,26% a PIB in perioada 2012-2016”, au explicat reprezentantii CNIPMMR.

in opinia lui Nicolescu, relansarea procesului investitional se mai poate face prin imbunatatirea cadrului legal privind schemele de ajutor de stat, cu modificarea criteriilor de acordare pentru a le face accesibile intreprinderilor mici si mijlocii.

intreprinzatorii propun, de asemenea, o serie de masuri fiscale, care in opinia lor ar putea stimula investitiile si consumul, cu efecte pozitive asupra cresterii economice.

Cea mai importanta dintre acestea este scutirea de impozit a profitului reinvestit de firme in active, cu exceptia automobilelor de lux, masura sustinuta de patronat de mai multi ani.

„Suntem foarte suparati ca nimeni, nici macar FMI, nu a reusit sa ne demonstreze ca nu este posibila aceasta masura, care ar duce la relansarea procesului investitional”, a spus Nicolescu.

Tot ca masura fiscala, intreprinzatorii continua sa ceara reducerea contributiilor sociale cu cinci puncte procentuale, dar si a TVA pentru alimente la 15%. in plus, firmele mici si mijlocii sustin eliminarea impozitului pe depozitele bancare, acesta fiind in realitate un impozit pe inflatie, avand in vedere nivelul actual al dobanzilor si cel al indicelui preturilor de consum. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here