Oamenii de afaceri pot utiliza bursa ca alternativa de finantare?
Bineinteles! Bursa este o institutie care contribuie la finantarea afacerilor, in mediul privat, dar uneori contribuie si la finantarea guvernelor. Pot apela la instrumentele bursei atat companiile mari, care au o anumita dimensiune, dar si companiile mici si antreprenorii care au initiative de dezvoltare ale unor afaceri. Acestia se pot adresa bursei, in functie de marimea firmelor, de profilul pe care il au si de dimensiunea proiectelor pe care doresc sa le finanteze. Companiile cu un potential ridicat pot fi listate pe piata reglementata, unde – de regula – exista o dimensiune minima a afacerii, a capitalului, de doua milioane de euro. insa, chiar si ceilalti intreprinzatori, mai mici, se pot adresa unui alt segment al Bursei de Valori Bucuresti, pe sistemul alternativ de tranzactionare, la fel de vizibil, unde pot face oferte initiale de actiuni prin care pot atrage resurse, atat de la investitorii locali, cat si de la cei internationali, de la investitorii de retail, pana la cei institutionali, deoarece bursa este accesibila din orice colt al lumii, pe toate segmentele sale.

Care sunt pasii necesari, pentru acest demers?
Este important ca omul de afaceri respectiv sa-si aleaga un broker de bursa in care sa aiba incredere, dar trebuie ca si el sa invete si sa cunoasca mecanismele generale ale bursei. Oricum, trebuie sa stiti ca, oriunde in lume, bursa este folosita ca un „vehicul” – ca sa ma exprim plastic – alternativ sau complementar de finantare la sistemul bancar, mai ales ca acum sistemul bancar trece printr-o perioada ceva mai dificila, pe plan international. Asa cum constatam, creditul bancar s-a restrans in clipa de fata, iar prudenta bancilor devine din ce in ce mai mare, acestea evaluand mult mai atent riscurile acordarii unui imprumut.

Piata de capital nu tine cont de riscuri?
Bineinteles ca nici piata de capital nu face rabat de la regulile sale, insa aici este accesata o baza larga de investitori, investitori care au o perceptie diferita asupra afacerilor, asupra riscurilor. Unii dintre acestia sunt de acord sa-si asume riscuri mai mari, iar altii au o experienta bogata chiar in sectoarele de activitate ale firmelor listate la bursa, astfel incat pot evalua mult mai corect decat o institutie bancara riscul real al afacerii si considera ca merita sa investeasca intr-un domeniu sau altul.

Care este relatia dintre un om de afaceri care-si listeaza firma la bursa si brokerul ce-l reprezinta?
Relatia dintre borker si client este – ca exemplu – ca si relatia dintre banca si client. Adica, trebuie sa fie o relatie de incredere! Clientul isi alege brokerul dupa performantele anterioare ale acestuia, dupa credibilitatea si onorabilitatea lui, dar si a persoanelor din portofoliul acestuia. Pe de alta parte, relatia se desfasoara in baza unui contract, care este standardizat si protejeaza investitorul. Dincolo de aceste lucruri formale, brokerul trebuie sa presteze servicii de buna credinta, sa-i ofere clientului informatii cu privire la evolutia pietei sau la oportunitatile ce apar, astfel incat clientul sa se simta confident cu brokerul la care apeleaza si sa poata lua o decizie relevanta de investitie. Trebuie subliniat faptul ca decizia finala investitionala apartine intotdeauna clientului, mai putin in cazurile in care acesta acorda o incredere deplina si ii ofera brokerului un mandat in alb.

Cat de pregatiti sunt brokerii romani?
In primul rand, multi brokeri de la noi au deja o experienta de peste 16 ani. Sunt si brokeri mai noi, dar majoritatea a inceput activitatea in urma cu 16 ani. in al doilea rand, nu orice persoana poate avea aceasta calitate; toti brokerii sunt autorizati de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Pe de alta parte, brokerii trebuie sa sustina anual examene care sunt administrate de Asociatia Brokerilor, dar si de alte organisme profesionale de specialitate.

Au asimilat si romanii mentalitatea de „investitor”, care inseamna si riscuri de pierdere, ori inca mai avem ideea de pe vremuri a banilor depusi la CEC, unde nu exista nici un risc inainte de 1989?
Desi Romania nu a avut o cultura investitionala in trecut, cred ca cei 16 ani de activitate bursiera au reprezentat o buna perioada de educare a publicului. Totusi, chiar si acum, cei care nu cunosc mecanismele bursiere accepta cu mare greutate pierderile in afaceri, desi atat pierderea, cat si profitul sunt „institutii” ale economiei de piata! Consider ca lipsa unei educatii bursiere este una dintre cauzele activitatii reduse pe piata de capital a investitorilor, in special a celor de retail. Asa ca trebuie investit in procesul de invatare, un proces in care nu numai Bursa de Valori Bucuresti are o responsabilitate ce vine dintr-o necesitate economica. Cred ca si alte institutii ar trebui sa-si manifeste interesul si sa contribuie la educarea publicului, nu numai in materie de investitie bursiera, ci si pentru dobandirea unei culturi generale investitionale!

Daniel Negut

(Articol preluat din revista Business Point, nr. 64, varianta print)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here