Chiar daca nu se aventureaza la a-l considera salvator pentru piata, consultantii imobiliari recunosc importanta programului guvernamental.
In ultimii trei ani de zile, programul Prima Casa a reprezentat o portita de scapare pentru piata imobiliara autohtona, o parte importanta din vanzarile pe segmentul rezidential avand loc cu ajutorul unui credit garantat de catre stat. Cum arata, in momentul de fata, bilantul tranzactiilor pe acest segment? Potrivit datelor furnizate www.imobiliare.ro de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), pana la data de 14 decembrie a anului trecut, aproximativ 49.500 de romani au contractat credite prin intermediul programului Prima Casa, acestea avand o valoare cumulata de 1,975 miliarde de euro. O prima tendinta care s-a remarcat pe parcursul ultimilor ani a fost cea de diminuare a valorii medii a garantiilor acordate, in concordanta cu scaderea preturilor pe rezidential. Pe de alta parte, ponderea detinuta de achizitia de case in Capitala s-a diminuat comparativ cu momentul demararii programului.
Valoarea medie a unei garantii, cu peste 3.000 de euro mai mica
Pe parcursul anului trecut, romanii au accesat 18.320 de imprumuturi (co)garantate de catre stat, cu o valoare cumulata de 701,56 de milioane de euro. Potrivit statisticilor FNGCIMM, intre 30% si 32% dintre imprumuturi au avut ca scop achizitia de locuinte in Capitala. Valoarea medie a unei garantii in perioada mentionata s-a ridicat la aproximativ 38.294 de euro.
Cel mai prolific an pentru derularea programului Prima Casa a fost insa 2010. Din ianuarie pana in decembrie, statul a aprobat 20.980 de imprumuturi, acestea ridicandu-se la un total de 850 de milioane de euro. De data aceasta, mai putin de 30% dintre credite au vizat cumpararea de locuinte in Bucuresti. Pe parcursul lui 2010, valoarea medie a unui imprumut a fost de 40.514 de euro.
O evolutie demna de luat in seama a avut loc si in 2009, dat fiind faptul ca programul a fost functional doar sase luni de zile (din care in primele doua luni lucrurile s-au miscat mai greu). in acest rastimp, au fost aprobate 10.100 de imprumuturi, in valoare totala de 424 milioane de euro. La vremea respectiva, aproximativ 35-36% dintre beneficiari au optat pentru cumpararea unei locuinte in Capitala. in primul an de functionare a programului guvernamental, valoarea medie a unui credit garantat de catre stat a fost de 41.980 de euro.
Un impuls psihologic dat pietei
Cum este perceput programul Prima Casa de catre consultantii imobiliari? Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania, apreciaza ca, pe parcursul lui 2011, aproximativ 25% dintre tranzactiile intermediate de compania pe care o reprezinta au avut loc cu ajutorul unui astfel de credit. Chiar daca ponderea nu a fost una majoritara, Ilie este de parere ca aceasta initiativa a Guvernului a avut in ultimii doi ani si jumatate o importanta mai degraba psihologica, reprezentand una dintre premisele necesare pentru ca romanii sa se gandeasca la achizitia unei locuinte, chiar pe timp de criza. Astfel, programul a scos oamenii in piata, i-a adus in agentii, i-a facut sa mearga la vizionari. in plus, programul a avut si avantajul de a antrena si alt gen de tranzactii, cum ar fi cele de upgrade de locuinta, prin faptul ca, de multe ori, cei care au vandut prin Prima Casa s-au indreptat ulterior catre un alt produs imobiliar.
Adriana Lefter – Imobiliare.ro