Dupa cum ne-am obisnuit, o data la doua saptamanii, iesenii si toti cei interesati pot vizita Targul National de Agricultura, Apicultura, Produse ecologice si traditionale, ECOAGRIS, organizat in Parcul Bisericii Toma Cozma din Iasi (Str. Toma Cozma, nr. 41, in apropierea Liceului „C. Negruzzi”).
Intre orele 10.00-16.00, publicul larg isi poate achizitiona de la ECOAGRIS nenumarate produse de calitate din diferite judete ale tarii. Nelipsite vor fi preparatele traditionale din carne din Maramures, branzeturi si produse lactate din Suceava si Iasi, diverse soiuri de fructe din Maramures (mere proaspte si uscate, prune uscate cu miez de nuca in interior in loc de sambure etc.), miere de albine si alte produse apicole din zona Dobrogei, o zona foarte bogata in florescenta. Se stie faptul ca mierea de albine este folosita si ca un medicament, fiecare sortiment avand rolul sau in tratarea diferitelor afectiuni: mierea de menta este destinata pentru perioada rece, viroze raceli; mierea de tei este un bun tonifiant, relaxant pentru sistemul nervos, mierea de amorfa este foarte bogata in vitamine, cu cristalizare lenta, foarte aromata; propolisul este de asemenea un antibiotic natural si este utilizat pentru pentru viroze, dureri de gat, astm bronsic.
De asemenea, in cadrul targului ECOAGRIS va veti putea indulci cu renumitele prajituri de casa din Maramures sau Iasi, traditionalul cozonac secuiesc (kurtos kalacs) din Harghita, dulceturi moldovenesti si multe alte produse traditionale.
Nici capitolul bauturi nu este mai prejos, vedetele acestei editii fiind horinca naturala de Prislop (Maramures), palinca naturala din Prisacani (Iasi), dar si berea de ghimbir (din Brasov). Aceasta din urma este o bere fara alcool, obtinuta mai ales din radacina uscata de ghimbir si miere. Datorita continutului ridicat de Gingerol, produsul stimuleaza circulatia, este revigorant, antioxidant, usor afrodisiac, antireumatic, stimuleaza digestia; combate senzatiile de voma – fiind foarte eficient in tratarea raului de masina, raului de mare si raului de avion; este un bun remediu pentru durerile de ficat, starile de astenie si oboseala; este antioxidant si vasodilatator; reduce riscul formarii de cheaguri de sange; combate cu succes greturile provocate de chimioterapie; amelioreaza durerile menstruale. in prezent se desfasoara cercetari stiintifice aprofundate in vederea folosirii berii de ghimbir pentru prevenirea anevrismelor cerebrale; reducerea colesterolului; ameliorarea durerilor artritei reumatoide precum si prevenirea tumorilor cancerigene.
Tot de la Targul ECOAGRIS, pentru mentinerea (sau recuperarea) sanatatii pe cale naturala, se pot achizitiona si diverse produse naturiste produse in judetul Bihor, cu plante obtinute atat din flora spontana a Muntilor Apuseni, cat si din culturi: ceaiuri (pentru afectiuni ale colonolui, – ale sistemului nervos, – ale prostatei, – ale rinichilor, afectiuni circulatorii, – cardio cardiace, – hepato biliare, – respiratori, – dermatologice depurativ, – tiroidiene, – gastro-intestinale, – ginecologice, – pancreatice, – respiratori, pentru hipertensiune si nivel de colesterol marit, etc.), tincturi ( paducel si vasc, rostopasca, pufulita cu flori mici si ghimpe, ienupar, crusin etc.), siropuri (muguri de pin patlagina si propolis-zahar, muguri de pin patlagina si propolis-miere, etc) si alifii (untul pamantului, marul lupului, galbenele).
intrucat sezonul agricol se apropie cu pasi repezi, ECOAGRIS-Targul pentru sanatatea ta adauga inca o nota specifica prin prezentarea de produse, tehnici si inputuri autorizate pentru agricultura ecologica (fertilizatori si amelioratori ecologici, fertilizatori avand caracter fitosanitar), tratamente ecologice pentru protectia mediului (pentru igienizarea foselor septice, pentru tratarea gunoiului organic, pentru tratarea ecologica a terenurilor infestate cu produse petroliere sau radioactive etc.), tratamente ecologice pentru zootehnie, tratamente ecologice pentru industria agroalimentara (vinificatie, prepararea produselor lactate sau a produselor din carne) cu adresare directa pentru cei care implementeaza proiecte in agricultura, protectia mediului, zootehnie sau industria alimentara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here