Dupa trei ani in care sce­na­riile privind eventua­la prabusire a zonei eu­ro starneau zambete ironice sau ridicari din spranceana, ideea disparitiei monedei uni­ce tinde sa se insinueze deja in me­diile bancare si de business inter­nationale. Odata ce liderii politici ai tarilor membre au esuat in tentativele de a veni in fata pietelor cu mesaje si ma­suri puternice si credibile care sa asi­gure coeziunea zonei euro, scenariul dizolvarii eurozonei castiga teren si ceea ce parea o ipoteza halucinanta care starnea dezbateri la conferintele economice devine azi tema de lucru pentru bancheri si top-executivi care incep sa deseneze planuri de reactie pentru cazul in care vor reinvia drahma greceasca sau marca germana.

Presa internationala scrie despre companii precum ICAP, platforma globala de tranzactii financiare, sau gigantul farma Novo Nordisk care isi pun aceasta problema la modul practic.

Corporatii germane precum Siemens sau Volkswagen au ajuns sa-si mute banii in depozite la Banca Centrala Europeana, dupa cum scrie Reuters.

Intr-o spirala care nu se mai sfarseste, Italia a ajuns sa plateasca aproape 8% pe an pentru a-si putea plasa obligatiunile, agentiile de rating macina zilnic banci si state deopotriva cu amenintari de inrautatire a calificativelor, iar spectrul recesiunii se intinde peste vestul Europei, ingropand si perspectivele de crestere ale Estului. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here