Grupul israelian Tnuva ia in calcul retragerea de pe piata din Romania din cauza pierderilor masive, iar operatiunile vor fi inchise daca nu se va gasi un cumparator.
Tnuva a investit din 2005 aproximativ 300 milioane sekeli (60 milioane euro) in Romania, iar retragerea de pe piata este una dintre primele chestiuni de care se va ocupa noul presedinte al companiei, slomo Rodev, scrie ziarul de business Globes, citand surse.

Operatiunile de lactate din Romania ale grupului cauzeaza „pierderi masive”, cu vanzari de numai 20 de milioane de euro pe an, fata de obiectivul stabilit in 2005 de grup, de a atinge afaceri de 50 milioane euro pe an in termen de trei ani de la intrarea pe piata.
Contactati de Globes, reprezentantii Tnuva au refuzat sa comenteze informatiile.

Publicatia israeliana noteaza ca Romania a fost prima tinta de extindere a Tnuva, obiectivul companiei fiind sa creeze o platforma de operatiuni internationale, in intreaga lume, cu sediul central in Israel.

Tnuva a intrat in Romania in parteneriat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a finantat operatiunile locale ale grupului cu 15 milioane euro. Compania detine in Romania un sistem de productie si distributie a lactatelor proaspete sub marcile Tnuva si Yoplait.

Globes noteaza ca Tnuva Romania a fost afectata sever de efectele crizei mondiale pe plan local, compania reusind cu greu sa concureze cu importurile de lactate mai ieftine. Totodata, productia Tnuva Romania era cu 50% mai scumpa decat a lactatelor romanesti.

in iulie 2008, grupul israelian a cumparat participatiile minoritare la Tnuva Romania Dairies pentru 60,7 milioane sekeli (12 milioane euro), preluand integral subsidiara locala. La finele anului 2009, Tnuva a inregistrat o depreciere de 44,7 milioane sekeli (8,8 milioane euro) a investitiei din Romania, urmata de o alta, de 9,3 milioane sekeli (1,8 milioane euro) un an mai tarziu, potrivit Globes.

Tnuva a inchis in luna martie a acestui an ferma de vaci de la Adunatii Copaceni, deoarece nu era profitabila. Ferma asigura 25% din materia prima a fabricii de lactate Tnuva de la Popesti Leordeni. Conducerea companiei preciza atunci ca fabrica primeste suficienta materie prima de la furnizorii din afara grupului.

Ferma fusese cumparata de Tnuva cu un milion de euro si modernizata ulterior, vacile fiind aduse din Germania. (mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here