Anuntul soc al premierului elen, George Papandreou, ca va supune unui referendum pachetul de ajutor din partea Uniunii Europene ameninta sa intensifice criza din zona euro si a cauzat nemultumire in Germania referitoare la faptul ca Grecia incearca sa scape de intelegerea incheiata.Liderii zonei euro au convenit, saptamana trecuta, sa ajute Grecia cu un nou pachet financiar de 130 de miliarde de euro si cu o diminuare cu 50% a datoriei statului elen catre detinatorii privati de obligatiuni. Pretul ajutorului este, insa, un program de reduceri dure ale cheltuielilor statului, care au cauzat un furie in randul grecilor.
Papandreou face parte din Partidul Socialist, care a pierdut mai multi parlamentari in contextul votarii succesive de masuri de austeritate in Parlament si al protestelor masive ale populatiei.Premierul a justificat decizia de a organiza referendum prin faptul ca are nevoie de un sprijin politic mai larg pentru masurile fiscale si reformele structurale cerute de creditorii internationali.
Un lider din coalitia care sustine guvernul cancelarului Angela Merkel in Germania a declarat, marti, ca este „iritat” de anuntul lui Papandreou.
„Cred ca cineva incearca sa scape de ceea ce s-a decis deja – lucru destul de bizar. Nu putem face decat un singur lucru: sa ne pregatim pentru eventualitatea unei insolvente a statului elen, iar daca nu indeplineste acordurile se va ajunge la punctul in care se vor opri banii”, a spus Rainer Bruederle, lider in Parlament al Partidului Democratii Liberi.
Analistii au afirmat ca ultimul sondaj a aratat ca majoritatea grecilor au o parere negativa despre pachetul de ajutor financiar extern.
Noile incertitudini vor constitui, probabil, un nou moment jenant pentru liderii G20 la reuniunea de saptamana aceasta din Franta, in contextul incercarilor de a convinge China sa sustina financiar stabilizarea zonei euro.
„Daca ar exista un referendum, am putea trage concluzia ca nu ar accepta masurile de austeritate. Am putea ajunge la concluzia ca se va prabusi tot castelul din carti de joc”, a spus Howard Wheeldon, analist la compania BGC Partners.
Primele reactii la decizia surpriza au variat de la acuzatii ca Papandreou se joaca cu viitorul tarii si predictii de faliment la intrebari despre legalitatea referendumului si declaratii ale politicienilor ca un vot negativ ar forta demisia premierului si alegeri anticipate.
„Este dificil de estimat ce se va intampla cu Grecia daca resping. Va fi destul de rau pentru Uniunea Europeana si mai ales zona euro, dar mult mai rau pentru Grecia. in cazul unui vot «Nu», Grecia ar intra imediat in faliment. Nu-i vad ramanand in zona euro”, a spus economistul Christopher Pissarides, laureat al premiului Nobel.
Ministrul pentru Europa al Finlandei, Alexander Stubb, a declarat ca un referendum asupra pachetului financiar ar fi un referendum asupra ramanerii in zona euro.
„Situatia este atat de incordata, incat ar fi un vot asupra statutului de membru al zonei euro”, a spus Stubb.
Analistii sunt divizati in privinta rezultatului referendumului, insa sunt de acord ca urmeaza o luna sau doua de volatilitate pe burse.
Reactia imediata la anuntul premierului elen a fost negativa, iar deprecierea euro in raport cu dolarul s-a accelerat pana la peste 2%.
Liderul Partidului de opozitie Noua Democratie, Antonis Samaras, va discuta vizita marti cu presedintele Greciei, Karolos Papoulias, pentru a cere organizarea rapida de alegeri anticipate.
„Papandreou este periculos. Arunca statutul Greciei de membru UE ca pe o moneda in aer. Nu poate guverna si, in loc sa se retraga onorabil, dinamiteaza tot”, a spus purtatorul de cuvant al partidului de opozitie, Yannis Michelakis.
Papandreou a declarat ca depinde de populatia Greciei sa decida viitorul tarii.
„Avem incredere in cetateni, in judecata lor. in cateva saptamani acordul cu UE va fi un nou contract de imprumut (…) trebuie sa spunem daca il acceptam sau nu”, a spus Papandreou deputatilor socialisti.
Premierul a declarat ca referendumul ar putea avea loc in cateva saptamani, in timp ce ministrul de Finante, Evangelos Venizelos, a anuntat ca se va desfasura, probabil, la inceputul anului urmator.
Grecia va primi opt miliarde de euro de la UE si FMI in noiembrie, insa banii vor fi, probabil, epuizati in ianuarie, aproape de momentul referendumului, lasand statul fara bani daca votul va fi „Nu”.
Potrivit unui sondaj desfasurat sambata in Grecia, aproape 60% din populatie are o opinie negativa, sau probabil negativa, despre pachetul de imprumuturi externe.
Unii parlamentari au pus sub semnul intrebarii legalitatea referendumului, intrucat, potivit Constitutiei, Grecia nu poate organiza astfel de consultari populare in probleme economice.
Ultima data Grecia a organizat un referendum in 1974, cand s-a decis abolirea monarhiei, la scurt timp dupa prabusirea unei dictaturi militare. (Mediafax)